Videnskaben er fantastisk og ligeså længe som der har været hjerner har der været videnskab. Igennem denne bog får man et solidt overblik over hvilke metoder der bruges i dag når vi taler om evolutionsteori. Når man tænker evolutionsteori så tænker man gerne på Darwin, som bidrog og hans teorier bidrager stadig til evolutionsteori. Darwin levede dog for mange år siden og der er løbet meget vand under broen siden. Det betyder ikke at hans teorier er forældede, for de bruges stadigvæk i stor stil til at beskrive alt fra panteliv til mennesker. Denne bog giver et nærmere indblik i hvad de kritiske forskere mener omkring Darwins teori om at vi alle nedstammer fra fælles forfædre. Der bliver kastet lys over mange af de helt store videnskabsmænd igennem historien (ikke kun Darwin), og så bliver det opsummeret i igennem kritiske punkter, og hvad nye metoder vi kender til i dag. Kritikken er ikke negativ, den benyttes i høj grad til at tvinge forskere og videnskabsmænd til at gøre det endnu bedre så vi kan blive endnu mere præcise på hvor vi kommer fra.
Det er i den grad vigtigt for at kunne forstå hvordan vi kan overleve som art, men også så vi kan komme farlige sygdomme i forkøbet.
Min mening
Er evolutionsvidenskab mejslet i sten?
Hvis dit svar er ja til denne sætning så er bogen her et must read for dig. Videnskaben udvikler sig hele tiden, og derfor er det meget vigtigt at stille spørgsmål til de teorier der engang er blevet sat op. Bogen forsøger på et oplyst grundlag at give læseren lyst til at stille spørgsmålstegn til videnskaben, og det er kun positivt. Gjorde vi ikke det, så ville vi stadig tro på at jorden var flad og at månen er lavet af ost.
Dertil skal det siges at hvis du selv arbejder indenfor et felt i videnskaben, så kender du til reglerne omkring publikationer og tidsbestemmelser samt konklusioner. Og det er at de ikke er definitive og der vil altid være nogen der vil forsøge at teste din teori af, modbevise den eller opsætte en anden hypotese. I videnskaben er det kun en sund tilgang at lærer at være kritisk og at stille spørgsmål, og hvis man ikke gjorde det så var der slet ikke denne bog til at starte med. Den opsamler nemlig alle teorierne og så opsummeres kapitlerne i de kritiske synsvinkler der sidenhen er kommet.
På den måde er bogen et fint opslagsværk til videnskabsfolk, men at kalde den for gentænkt videnskab er for mig lidt provokerende fordi bogen ikke kommer med helt ny og konkret viden. Forfatteren kommer ikke med egne bud på hvorfor man skal gentænke videnskaben og heller ikke med personlige kritiske punkter på hvorfor Darwins teori ikke holder hele vejen igennem. Det savnede jeg.
Jeg bliver også en smule stødt over at alle teorierne beskrevet i bogen er fra videnskabsmænd og forskere mens at alle spørgsmålene og de kritiske indfaldsvinkler blot kaldes for ‘kritikerne’. Det skal lige siges at alle ‘kritikerne’ også er videnskabsmænd og forskere som publicere deres egne hypoteser og videnskab. Deres spørgsmål er kritiske fordi alle ønsker at være bedre og mere præcise.
Omend min kritiske tilgang til bogen, så finder jeg den brugbar for en hurtig opsummering af flere gennemførte metoder i den videnskab vi kender som evolutionsteori.
Skriv et svar