Aksel Nissen – Bønner og Linser
Bogen giver opskriften på, hvordan du kan bage din helt egen klimavenlige pizza med bønner og linser, som er et klimavenligt alternativ til en velsmagende proteinkilde eller hvad med kyllingewraps med tacosovs og belugalinser. Ligeledes en historie om hver enkel valgt bønne- eller linsetype.
Vidste du?
At bønner og linser er så kaloriefattige, at de passer perfekt ind i en slankekur
At bønner er rige på protein
At hvide bønner er fordøjelsesfremmende
At kikærter stammer fra Mellemøsten og i dag importeres fra Tyrkiet
At sorte bønner har et højt indhold af K-vitamin og indeholder B-vitamin folat
At sorte linser ofte kaldes for ”vegetarernes kaviar”
Om Aksel Nissen
Aksel Nissen er uddannet lærer. Han er forfatter til en lang række undervisningsbøger, som fx kort tysk grammatikoversigt mv. Interessen for madlavning har Aksel altid haft, og har udviklet mange opskrifter selv, allerede som helt ung.
Info
Kogebog, Sideantal er på 132 sider. Bogen er udgivet af forlaget Mellemgaard i 2019.
Indhold
52 opskrifter viser dig, hvordan du kan anvende bønner og linser i din madlavning. Der anvendes 5 forskellige slags bønner, samt 3 forskellige slags linser. Derved bliver bogen overskuelig og indkøbsmæssigt skal du ikke ud og bruge en helt masse penge på indkøb. Ligeledes kan de valgte bønner og linser fås i helt almindelige supermarkeder.
Bogen er opdelt i 5 kapitler, som omhandler brugen af bønner, samt 3 kapitler, der omhandler brugen af linser. Hver type bønne og hver type linse har sit eget kapitel, hvor bønne – eller linsetypen får sin egen omtale. Herefter følger 6 eller flere forskellige opskrifter, hvor den valgte bønne eller linse er hovedingrediens eller indgår som et lækkert tilbehør.
Alle opskrifter er nemme at gå til og illustrerede med fantastiske billeder, som viser retterne fra deres mest lækre side.
Hvorfor overhovedet begynde at bruge bønner og linser?
Aksel Nissen har valgt at lave en kogebog, som har været undervejs i flere år. Samtlige opskrifter er gennemafprøvet, velsmagende og ikke mindst klimavenlige.
Linser og bønner er meget klimavenlige i det de indeholder et højt proteinindhold, og dermed kan indgå som et vigtigt alternativ til kød.
En yderligere fordel ved at spise bønner og linser er, at de indeholder mange vigtige mineraler og vitaminer. Ligeledes forebygger de sygdomme som fx diabetes.
Min anbefaling
Bogen er letlæst, let tilgængelig og præsentere bønner og linser på en lækker og forfriskende ny måde. Det er dejligt med en bog, der samler retter omkring bønner og linser.
Jeg er meget begejstret for Aksel Nissens måde, hvorpå han let og levende beskriver, hvordan du laver retten. Det er ligetil at gå til, beskrevet ned til mindste detaljer, og indledningen til hvert kapitel, hvor enten bønnen eller linsen omtales er rigtig god. Det er dejligt at vide, hvad det er for en ingrediens før du starter med at anvende den.
Herudover er der vigtige kogevejledninger samt en anvisning på, hvor længe retten kan holde sig, og hvorvidt den kan fryses ned.
Jeg synes, at det er et vigtigt bidrag til klimadebatten om bæredygtig mad. Hvordan kan jeg få velsmagende mad uden nødvendigvis at anvende en masse kød. Samtidig er Aksel Nissen ikke ude i en mission, hvor han fordømmer brug af madvarer. Bogen skal ses som en oplysningsbog, der giver læseren et meget mere nuanceret billede på, hvordan der kan laves miljøvenlig mad.
Skriv et svar