Jeg elsker krimier højt og kan læse dem morgen, middag og aften. Ofte bliver de slugt på en enkelt dag. Altså lænede jeg mig forventningsfuldt tilbage i sofaen, åbnede ”En Kvinde Eftersøges” og gav mig til at læse.
Vi bliver præsenteret for de to svindlere Mary-Ann og Adam. Hun er damefrisør i en lille by i Texas og lider af en voldsom udlængsel. Hendes største ønske er at komme til Frankrig og tjene nogle lette penge. Heldigvis for Mary-Ann lider hun på ingen måde af moralske skrupler.
Ved den franske riviera møder hun under et af sine svindelnumre Adam, der udgiver sig for at være adelig. Han er på flugt fra England efter at have stjålet fra kassen i den bank, hvor han arbejdede.
Det skæbnesvangre møde i mellem de to ender med en sejrende Adam og en Mary-Ann, der flygter hjem til Texas med halen mellem benene. Mary-Ann vil dog ikke finde sig i at blive taget ved næsen, og hun opdager, at hævnen virkelig er så sød, som man siger.
Bjarne Christian Hatting udruller en historie med et plot, der desværre ikke fik mig til at ligge søvnløs om natten. Som læser kan jeg godt lide at blive overrasket og især i krimier. Det fandt jeg ikke i denne bog. Handlingen er meget lige ud ad landevejen uden nogle krøller eller andre finurligheder. Jeg sad i sofaen med en fornemmelse af, at jeg selv kunne forudsige, hvad der ville ske på de næste 50 sider.
Men selv hvis handlingen ikke byder på de store overraskelser, kan spændende karakterer øge bogens tiltrækningskraft. Desværre glimrer både Mary-Ann og Adam ved deres mangelfulde personligheder.
Jeg savnede at høre mere om deres følelser, tanker og overvejelser. Forfatteren fortæller mig, at de er nervøse, spændte, ekstatiske, skuffede, men uddyber det ikke yderligere. Det er ikke nok til at skabe fængende og medrivende karakterer. Hvis jeg ikke får et personligt forhold til en histories hovedpersoner, gør det sig også gældende for forholdet til selve bogen. Jeg mister simpelthen interessen.
Når jeg kigger nærmere på karakteren Mary-Ann, bliver hun gang på gang beskrevet som ”flot, utrolig charmerende og utrolig underholdende”, men egentlig siger det ikke meget om hende som person. Derudover bliver det alt for ofte fremhævet, at hun stoler hundrede procent på sin intuition. Det skaber ikke en karakter rig på facetter.
Hun fremstår tværtimod lidt overfladisk, og som læser er det svært virkelig at holde af og med hende. Alligevel skal det siges, at jeg ikke kunne lade være med at krydse fingre for dem begge, når Mary-Ann og Adam forsøgte sig med deres svindelnumre. Dette på trods af, at de bondefangede uskyldige mennesker.
Jeg kunne dog godt have ønsket mig lidt mere varierede fupnumre fra Mary-Anns side. Tricket, som Bjarne Christian Hatting har konstrueret, er udspekuleret og alligevel ligetil. Det kræver langsynet planlægning og is i maven at udføre. Men det bliver trivielt at skulle læse om det samme trick udført igen og igen i forskellige byer. Adams nummer får slet ikke lov til at udfolde sig. Her var der ellers muligheder for at skabe et mere kompliceret og tiltrækkende sideplot.
Sidst, men ikke mindst kunne jeg ikke lade være med at studse over Bjarne Christian Hattings sproglige virkemidler. Hele bogen er meget handlingspræget, hvilket også viser sig i det forsimplede sprog. Der mangler simpelthen afveksling. Det føltes, som om hver anden sætninger startede med ”han”, ”hun” eller ”da”. Et afsnit på 19 linjer viser 9 gange brug af adverbiet ”da” i forbindelse med Adams ankomst til Frankrig. Det er ikke, fordi jeg altid sidder og nærstuderer sproget og tæller ord, men den manglende sproglige variation sprang i øjnene flere gange.
”En Kvinde Eftersøges” har potentialet til at blive en god historie, men det lykkedes ikke for Bjarne Christian Hatting at udnytte det. Selve skabelonen med to hustlere, der tager til Frankrig for at snyde folk og selv bliver snydt, er fint udtænkt. Det er dog en skam, at de gode takter munder ud i en alt for forudsigelig fortælling.
Du kan købe “Mine Erindringer” her
Har du læst bogen? Hvad synes du om den? Giv din vurdering fra 1-5 stjerner, øverst i indlægget, og skriv en kommentar omkring hvad du synes er særligt godt, eller særligt dårligt ved bogen..
Skriv et svar