”Bah! Humbug!”
Fakta:
Titel: Et juleeventyr
Forfatter: Charles Dickens
Oversætter: Jesper Dannow
Omslagsgrafiker: L.A. Graphic
Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788702381290
Udgave: 58
Oplag: 1
Udgivet: 16.12.2022
Sider: 144
Vejledende pris: 149,95
Baggrund:
Charles Dickens’ udødelige juleklassiker udkom d. 19. december 1843 lige op til jul.
Ny oversættelse af Jesper Dannow i denne udgave ved Gyldendals Forlag 16.12.2022.
”Et juleeventyr” er en verdenskendt juleklassiker for både store og små. Ikke blot oversat til mange forskellige sprog, men også genfortalt, filmatiseret, opsat som teaterstykke m.m.
Resumé:
Børsmægleren Ebenezer Scrooge er ikke bare en ensom, gnaven herre, næ nej, han er også en nærig pengepuger. Efter at have mistet sin forretningspartner, Jacob, Marley, har Scrooge trukket sig ind i sig selv. Han er blevet en bitter gammel mand uden forbindelse til verden omkring sig eller sit eget hjerte.
Scrooge hader alle, han møder, men dog nok især børn.
Og jul. Han hader jul.
Julen er nok det værste, han ved. Med al sin næstekærlighed og godgørenhed. Dele sin tid og sine rigdomme med de mindre bemidlede.
Bah! Humbug!
Scrooge tænker kun på at tjene penge og hans ansatte må arbejde hårdt og længe, også i juledagene.
Skriveren Robert (Bob) Cratchit trækkes i løn for at holde jul med sin familie og beordres at møde tidligere og indhente det forsømte arbejde efter jul.
Ved juletid får Scrooge besøg af sin døde kompagnons spøgelse. Scrooge sættes i vente, at tre ånder vil vise sig for ham om natten til d. 25. december.
Fortidens, nutidens og fremtidens ånd konfronterer ham med konsekvenserne af sin kyniske tilgang til livet generelt og i særdeles til andre mennesker.
Nutidens ånd viser Scrooge skriveren Cratchits ydmyge bolig. Udefra kigger Scrooge ind til familien på den anden side af ruden. Her opdager han, at Cratchits søn, lille Tim, er dødeligt syg. Han overværer, hvordan Cratchit alt til trods udbringer en skål for Scrooge. Han ser trist til, hvordan den blotte omtale af hans navn kaster triste skygger over børnenes ansigter og stemningen i det lille hjem daler.
Alligevel forundres Scrooge. Trods tydelig fattigdom og trange kår, virker familien derinde lykkelige og taknemmelige. De værdsætter til fulde den smule de har…og hinanden.
Fremtidens ånd tager Scrooge med på en sidste rejse til en dyster version af Scrooges fremtidsmuligheder, såfremt han ikke er villig til at drage læring og skabe ændringer: At dø i ensomhed, uden nogen til at bære kisten.
Fremtidens ånd fortæller Scrooge, at det ikke er for sent at sadle om. Fremtiden afgøres af Scrooges egne valg og opførsel. Det sætter gang i Scrooges refleksioner og det iskolde hjerte banker igen for andet og mere end ham selv og hans pengebeholdning. Scrooge lover at ære julens ånd i sit hjerte, at leve alle sine dage med visheden om, at elskværdighed og sammenhold bærer lønnen i sig selv.
Scrooge vågner næste morgen i sin egen seng, optændt af gode hensigter. Han haster afsted for at forsøde julen for Bob Cratchit og hans familie.
Men kommer han i tide til at gøre en reel forskel?
Vil hans udstrakte hånd bliver vel modtaget?
Anmeldelse:
Moralen i klassikeren ”Et juleeventyr” kommer næppe bag på nogen.
Penge er ikke alt. Tværtom. Den glæde, man bibringer andre, kommer tifold igen.
Måske er budskabet endnu vigtigere i disse tider med stigende priser og forbrugsregninger, ensomhed efter coronanedlukningen, inflation og nødstedte som følge af væbnede konflikter i verden uden for vores egen lille andedam. Med næstekærlighed og hjælpsomhed kan vi måske samme stå igennem og komme styrkede ud på den anden side. Om ikke andet kan vi for en stund forsvinde ind i Dickens´ magiske univers, glemme vores egne trængsler og blot glædes over julens magi.
Omslaget er ikke blot smukt at skue, men samtidig en vidunderlig hyldest til den originale udgivelse. Førsteudgivelsen af ”Et juleeventyr” fra december 1843 var nemlig holdt i dybrød indbinding med guldsnit. Man har i denne nyudgivelse lænet sig op ad det originale design; Gyldendals ”Et juleeventyr” anno 2022 ses ligeledes med et smukt, enkelt omslag holdt i røde nuancer og en dæmpet grangrøn kant, mens tekst og ramme er forgyldt.
Denne lille detalje vil utvivlsomt vække glæde hos kendere.
Der er ingen illustrationer i løbet af fortællingen. Historien står stærkt alene, og læseren er frit stillet til at danne sine egne indre billeder.
En klassiker som har sin berettigelse i ethvert hjem – især til juletid.
Skriv et svar