Dorthe Birkmose giver et stærkt og yderst kritiskdetaljeret indblik i forståelsen af menneskers afmagt. Bogen er velegnet til professionelle fagfolk som arbejder med borgere, klienter, patienter og unge individer. På samme måde er bogen yderst velegnet til læsere som ønsker at forstå hvad der sker når kontrollen mistes, og hangen til at ændre andre opstår.
Birkmose leverer et vidensfundament der berører emner som: behaviorisme i et kritisk perspektiv, ledelsesparadigmer, forandringsparakdokser, systemiske mega-trends, overdrevet målstyring og ikke mindst motivationsarbejde i bureaukratiske sammenhænge. For at forstå møderummet mellem professionelle og borgere henter hun viden fra blandt andet Kirkegaards hjælpekunst, knaphedspsykologien, Marte Meo og favoritterne Vygotsky og Carl Rogers.
Hjælpekunst
Birkmose tager læseren igennem eksempler på forråelsessituationer hvor vi risikerer at styre andres adfærd fordi vi selv er i tillidsafmagt. I takt med det leverer hun indsigt i tre ledelsesparadigmer; styrende, vejledende og følgende. Her kaster hun blandt andet kaster kritisk blik på begrebet eklektisk. Hele pointen er at du som læser skal forstå, at i hjælpekunsten ikke kun findes en tilgang. For at forstå andre kræver det vilje til at pause sin forudindtagethed og følge det andet menneskes behov. Birkmose opfordrer dig til at kigge indad og ræsonnere over din egen fremtoning og eksistens overfor et andet menneske.
Når afmagt tager over
Det får dig til at tænke på hvor mange situationer du måske selv i din praksis har overværet hvor borgere er blevet uretfærdigt behandlet. Eller situationer hvor du måske selv har befundet dig i, hvor din mistro til andre har været båret på ren afmagt og manglende nysgerrighed. Her giver Birkmose blandt andet en grundig beskrivelse af konsekvenspædagogikken i et misforståeligt og dårlig lys. Professionelle som har brugt straffende metoder overfor borgere som hverken har de kognitive ressourcer eller fornødne råderum til at forstå hvilke handlinger giver hvilke konsekvenser.
”Mennesket er motiveret” leverer et hav af guldkorn som er så essentielle i en moderne tid hvor vores arbejde med mennesker er på sit højeste.
Tre vigtige ting jeg tager med mig fra Birkmose:
1: Hvordan kan jeg tilbyde andre en relation som de kan bruge i deres udvikling!
2: Hvis vi skal reagere på noget, som vi ikke har faglig viden om, skaber det en risiko for at vi griber til vores private værdier!
3: Villigheden til at gøre noget for andres skyld er vigtigere end selve forandringen!
Skriv et svar