En dans i bogform.
Fakta:
Forfatter: Emma Ribbing
Titel: Alle vil være rumraketten
Illustration: Emma Ribbing
Oversættelse: Louise Agergaard Søllested
Udgivelse: Hoi Forlag Aps, 2023
Om forfatteren:
Emma Ribbing er danser, danselærer, skuespiller, workshopholder, pædagog, forfatter og mor.
Til daglig bor hun i Malmö med sin østriske mand og deres tre børn.
Ribbing er stærkt optaget af børneperspektivet og æstetiske aktiviteter. Hun har været dedikeret til dans siden 1999 og har afholdt et utal af danseworkshops, også i Danmark. Hun arbejder ofte med børns legemiljøer, hvor hun ligeledes drager stor inspiration fra dansen. Således også i sit forfatterskab, som bandt andet indeholder hendes seneste børnebog “Alle vil være rumraketten”.
Vores nærmiljø former vores kroppe. Hvordan kan vores kroppe forme vores omgivelser? […..]
Hvad, hvis byen var en dans!
Jeg kan være en bro, du kan være en rutsjebane, hvem vil være rumraketten?
Tænk, hvis maven ku’ bestemme, hvor den vil være hjemme!Bogen, du holder i din hånd, er en dans i bogform.
Med indbydende form, farver og ord tolkes børns nærmiljø i legende kropsarkitektur.
(Emma Ribbing)
Ribbing interesserer sig for, hvordan vores kroppe og adfærd formes af vores omgivelser …. og omvendt. Alle vil være rumraketten er dels en børnebog, dels en bog som støtter voksne i at facilitere den fysiske leg. En bog, som ikke blot opfordrer både børn og voksne til at tænke over bæredygtighed i forhold til nærmiljøet og samfundet, men samtidigt inviterer til fri leg og kreativitet på tværs af alder.
Om bogen:
Bogen stiller skarpt på forholdet mellem krop og omgivelser samt relationen mellem barn og voksen.
Det er en børnebog om et barn og en voksen, som leger. Barnet inviteres til at klatre på den voksne, danse og balancere. Sammen kan de bygge med kroppen, både stort og småt, en skateboardbane eller en hel by. Gennem fysisk leg danser de sammen et nærmiljø til live og leger fantasien om at bygge en fremtidig by. Bogen tilbyder et fantastisk udgangspunkt for at børn lov til at sætte kreativiteten fri og skabe leg uden grænser, samtidigt med at de voksne inviteres til at tage børnebriller på og se barnets perspektiv.
Simple stregtegninger og enkle illustrerer pryder bogen i helsides formater, mens teksten er minimalistisk og fylder allermindst på siderne. Dette er helt i tråd med Ribbings forklaring i forordet, hvor hun skriver, at “skøre og finurlige legeflows er blevet til genveje til værdifulde udvekslinger mellem børn, hvor ordet ikke kommer i første række”.
Bogen er i sig selv en slags genvej ind i børneperspektivet og den frie leg med afsæt i æstetik, relation samt bevægelse og sanseoplevelser.
Anmeldelse:
I al sin enkelthed en smuk og æstetisk bog.
Simple og meget farverige illustrationer drager læseren, og voksne såvel som børn nyder at bladre i bogen.
Teksten træder i baggrunden og fungerer mest som forslag i den frie leg, som hurtigt opstår.
Bogen anbefales til alle, som beskæftiger sig med børns leg i det daglige. Alle lige fra forældre til pædagoger får hér et udgangspunkt at arbejde videre ud fra. Bogen er en oplagt mulighed for at arbejde med sanselighed, fysisk aktivitet og æstetiske udtryksformer. Der er uanede muligheder, for dansen stopper aldrig…..
Skriv et svar