Esben Hanefelt Kristensen – Da jorden fik feber
Når du læser titlen på bogen og sammenholder den med forsiden, hvor du ser et billede, der ligesom er todelt og viser en paradislignende himmel med smukke fugle og en by med store fabrikker, der sender skyer af forurening ud, giver titlen god mening. Om lige dette billede skriver Esben Hanefelt Kristensen på side 32;
” Mens morgensolen skinnede dem i møde, så de, at landet under dem blev mere og mere beboet og mere og mere trøstesløst og dystert. Menneskerne herskede her, og floden skiftede gradvist farve fra gråbrun til giftiggul.”
Om Esben Hanefelt Kristensen
Esben Hanefelt Kristensen er i født 1952. Han er gift og har fire børn. Han er autodidakt kunstner. Esben Hanefelt Kristense er især kendt for sine bibelske illustrationer og har således illustreret udgivelser som fx Bibelen – udvalgte fortællinger og Bogen om Jesu Lignelser.
Handlingen i ”Da jorden fik feber”
”Da jorden fik feber” handler i grove træk om, hvordan vi behandler jorden. Bogen er et oplagt indspark til klimadebatten, og egner sig fint til oplæsning eller undervisning.
Tanken om at Gud vælger at sende fire engle forklædt som dyr ned på jorden, for at give menneskerne tegn på den ødelæggelse, som vi har skabt på jorden er fantastisk fin. De forskellige tegn, som disse dyr sender, som budskab til menneskerne går fint i tråd med de naturfænomener, som vi ser rundt om i verden i dag. På den måde bliver bogen et meget nærværende, realistisk og ydmygt indspark til klimadebatten.
Titlen
Genial titel ” Da jorden fik feber”. En titel som direkte henviser til at jorden bliver varmere og varmere. I årevis har vi talt om at jorden bliver varmere. Climate Research Unit ved University of East Anglia har fornyelig beregnet den globale middeltemperatur siden 1860. De har fundet ud af at jordens temperatur i den periode er steget med 0,6 grader. FN’s klimapanel IPCC har beregnet at det vil blive endnu varmere på Jorden i de kommende 100 år. Det har konsekvenser og det fylder samfundsdebatten i disse år.
“Da jorden fik feber” leger med håbet. Håbet om, at vi kan ændre tingenes tiltag. Feber kan der nemlig gøres noget ved.
Bogens opbygning
Du kan nemt identificere dig med historien, som med udgangspunkt i Skabelsesberetningen i Bibelen fortæller om Gud og hans kærlighed til jorden. Historien er skrevet i et sprog, der passer perfekt til det den historie, som fortælles. Sproget er smukt og fint, som illustrationerne i bogen.
Kontrasten mellem modsætningerne smuk og grim, god og dårlig, samt rigtigt og forkert løber som en rød tråd igennem hele bogen. Bogens utrolig detaljerede og smukke billeder, som Esben Hanefelt Kristensen selv har illustreret sætter en fantastisk stemning i bogen. Hvem får ikke lyst til at passe på jorden.
Min anbefaling
Jeg vil klart anbefale bogen, og giver den max point i stjerner. Bogen får fem stjerner, og skal bestemt læses højt for mine egne børn og med tiden børnebørn. Bogen er velskrevet, poetisk og smuk.
Et mesterværk til klimadebatten. En anden mere ydmyg tilgang til debatten. Et mesterværk, synes jeg. Dels fordi sproget er så poetisk og smukt, og fordi at Gud tilgiver menneskerne endnu engang. Tilgivelsen bliver symbol på det gode og forstående, som udgangspunkt for at skabe en dialog og refleksion over vores måde at behandle jorden på.
Bogen egner sig rigtig godt til undervisningsbrug i forhold til klimadebatten eller som en smuk oplæsningsbog, der sætter tankerne i gang ved såvel yngre som ældre mennesker. Hvordan er det egentligt at vi passer på vores jord? Hvornår er nok nok?
Skriv et svar