Bag om bogen
Flemming Klint Harkjær fik tid og lyst til at skrive, da han blev pensionist. Flemming har skrevet en hæsblæsende krimi med masser af historiske fakta om flygtningestrømmen fra Syrien og tværs igennem Europa.
Om flygtningenes forfærdelige og ofte umenneskelige rejse fra krig til sikkerhed. Det er tydeligt, at der er research arbejde bag romanen, da krimien er spækket med små og store detaljer om en flygtnings lange seje rejse mod frihed.
Der er beskrivelser af lastbilrejser, hvor de rejsende betaler op til 1000 euro for at sidde, som sardiner i en dåse, om dødsrejser til søs, hvor små både er proppet til randen med familier, der søger mod et bedre sted at leve. Om familier, der skilles på rejsen af døden i havet. Om kvinder og børn, der må rejse alene ud i verden, om menneskehandel, om kvinder der bliver misbrugt, voldtaget og solgt igen og igen. Om lugten og stanken af mange mennesker samlet på et sted. Beskidt tøj og ydmygelser i særlig grad.
Det hele er blandet sammen med hovedpersonen Jamals opvækst og liv, samt journalistens Susannes oplevelser og deltagelse for at komme helt tæt på den virkeligheden, som flygtninge er en del af.
Hovedpersonen
Jamal er hovedpersonen i krimien. Vi følger Jamal fra han er en ung til voksen. Jamal kommer på mange måder godt ind under huden på læseren, og til trods for Jamals kriminelle erhverv kommer læseren til at føle en vis form for forståelse for de valg Jamal træffer, både da han slår sin far ihjel og da han vælger at blive fuldtids menneskesmugler.
Jamal trækker os via sin mor og Imamen Abbud ind i den muslimske verden, hvor vi oplever indoktrinering, løgn og bedrag. En ondskab ud over det sædvanlige overfor mennesker, beskrevet og udmøntet i snu adfærd og mord bliver en del af Jamals hverdag.
Jamal forelsker sig ad flere omgange i kvinder, som han mister igen, ligesom hans mor forelsker sig i en sen alder. Jamals karakter spredes ud over bogen og vi lærer Jamals fine elskværdige og omsorgsfulde karakter at kende, ligesom vi også ser en mere barsk og ond side. Ganske som mennesker er flest lykkedes det Flemming Klint Harkjær at give os et billede af en ung mand, der bliver skabt af de omstændigheder og det liv, som han tilbydes, og af de valg, som han træffer.
Hvorfor skal du læse bogen?
Jeg synes, at bogen giver et andet billede af livet som flygtning, om livet som muslim og om livet som journalist. Hvad driver et menneske til de handlinger, som bliver en del af hans liv? Hvilke fortællinger kommer til at præge dit liv og din historie.
Bogen er letlæst og så spændende at den ikke får lov til at blive glemt. Du er simpelthen nødt til at vide, hvordan det går med Jamal.
Når bogen ikke har fået fem stjerner så skyldes det, at bogen ligesom handlingen bliver hæsblæsende. Det er med til at forstærke følelsen af at livet går hurtigt, og følelsen af at vi alligevel ikke helt får det hele med. Der dvæles ikke ved følelser, når en kæreste eller hustru voldtages. Måske er det meningen, for at illustrere den meningsløshed og håbløshed, som rammer flygtninge på flugt? Det kan ikke betale sig at kæmpe imod, det bliver det hele kun værre af.
Jeg kan klart anbefale, at du læser bogen, som en vigtig brik til forståelse af de vanskelige forhold , som mange mennesker bydes i dag rundt om i verden.
Fakta om bogen
Bogen er første bind ud af foreløbig to. Næste bog i serien hedder Hævnen, og er en fortsættelse af Menneskesmuglerne.
Menneskesmuglerne er skrevet i et letlæst sprog uden for mange tillægsord og anden fyldtekst. Bogen er på 336 sider og slutter af med en efterskrift fra forfatteren, som skriver at bogen er ren fiktion. En vigtig detaljer, som igen afspejler bogens virkelighedsnære beskrivelser af steder, områder, personer og lande.
Skriv et svar