Vejen hjem – fra livet i krig til livet i fred, er Frederik Strange (1985) debut. Hans kongstanke med bogen er at øge samfundets forståelse, over for de veteraner der vender hjem mærket af de oplevelser en udsendelse til et af verdens brændpunkter giver. Samt at hjælpe tidligere og nuværende soldater med at finde meningen og forståelse for det de har været igennem.
I bogen beskriver Frederik Strange sin vej ind i det danske forsvar, hvilket giver et fint billede af hvem han er som person. Dernæst følger vi ham gennem hans militære forløb, uddannelsen, udsendelsen til Irak og sidenhen kontakten til Jægerkorpset. Sidste del af bogen der handler om det at vende tilbage til det civile liv og komme videre, byggende på de erfaringer og de oplevelser der er kommet med i bagagen fra tiden i militæret og især udstationeringen i Irak.
Bogen er velskrevet og jeg synes det lykkes ret godt for Frederik Strange at komme ud med det ønskede budskab. Der er en smule gentagelse midt i bogen, hvor Frederik Strange lige efter at have berettet om sine oplevelser, har medtaget dagbogsoptegnelser under sit ophold. Det giver lidt dobbeltkonfekt, men som han selv skriver kan man springe afsnittet over. Personligt synes jeg optegnelserne er fine at have med, men giver ham ret i, at de er meget militær specifikke og måske kan virke noget tunge, hvis ikke man har en militær baggrund – bagerst i bogen findes dog et lille afsnit med tekniske forklaringer.
Det der adskiller bogen fra andre bøger jeg har læst af udsendte, er delen om at vende tilbage til det civile liv. En proces som det kan være svært at sætte sig ind i, og derfor vigtig at få med.
Frederik Strange er tidligere professionel soldat og befalingsmand i Militærpolitiet og Den Kongelige Livgardes stående styrke og har bl.a. været udsendt til Irak i 2006 og 2007. Han har efter tiden i Forsvaret taget to mastergrader i management/økonomi og arbejder nu med ledelse og strategi i det danske erhvervsliv.
Skriv et svar