Om Nahid Riazi
Nahid Riazi er født i 1966. Nahid kom til Danmark som politisk flygtning i 1989. Nahid er uddannet socialpædagog og har mange års erfaring med udsatte familier. Nahid har i 2002 modtaget Gelsted-Kirk-Scherfig prisen som en anerkendelse for hendes arbejde med ligestilling og kvinderettigheder. Om hensigten med biografien siger Nahid Riazi selv;
”Hensigten er at bringe læserne tættere på folket og menneskerne i Mellemøsten, samt at nuancerer billedet af dem, deres virkelighed og deres kamp for et bedre liv….”
Fremmedgjort i Iran
Selvbiografien er på 227 sider. Selvbiografien starter med et citat, som læseren kan starte med at tænke over; ” Vi var alle mennesker, indtil race afbrød os, religion adskilte os, politik splittede os og rigdom klassificerede os”
Sproget er let læseligt, stort, historisk, og nuanceret. Selvbiografien er en historisk biografi med beskrivelser af forfatterens egne oplevelser og beretninger om revolutionen og hverdagen under det islamiske regime i Iran i 1979, om flugten til Danmark og om indvandrermiljøet i Danmark. Det er ligeledes en selvbiografi, der har fokus på den kønsmæssige del af diversitetsdebatten. Første del af biografien er fortællingen fra Iran, mens anden del af fortællingen har fokus på det skæve indvandrersyn i Danmark.
…” Når man ikke adskiller forskellige mennesker eller gruppers interesser fra hinanden, og når man sætter dem alle i samme bås, så er der fare fra alle sider….
Den største kunstneriske styrker ligger i Nahid Riazis brug af sproglig variation, hendes levende beskrivelser af det miljø og den hverdag, der var i Iran efter Khomeini-regimets magtovertagelse. Du får ligeledes en indføring i samfundsdebatten og den politik, der styrer integration og integrationspolitik i Danmark.
”Det handler om en protest imod hele systemet og dets eksistens. En kamp, som uafbrudt har været i gang siden islamisterne tog magten i Iran”…..
Med Selvbiografien får du en nuanceret og anderledes fortælling om det liv og den hverdag, som mange borgere med en fremmed og muslimsk baggrund oplever både i deres eget land inden de ankommer til Danmark og efterfølgende i Danmark. Sindsoprivende beskrivelser af den opfattelse af køn som Khomeini-regimet håndhæver og indblik i den opfattelse som hersker i Danmark.
Min anbefaling
Det er en velskrevet biografi, som efterlader læseren med et grundigt, unikt og vigtigt bidrag som gør det muligt at se vigtigheden af at ændre de indgroede normer og det fastgroede syn i udlændingedebatten, som hersker i nogle miljøer i Danmark. Jeg giver Nahid Riazi min største anbefaling.
Skriv et svar