Lena Krogh Bertram har efterhånden skrevet mange bøger med afsæt i Fanø, og sidste skud på stammen er denne kogebog med afsæt i sin mors og sin mormors gamle håndskrevne opskrifter. Mormoren var kogekone i Norby i det 20. århundredes første halvdel, hvor hun lavede gammel god solid mad. Moderens opskrifter stammer fra tiden hvor hun var på husholdningsskole på Sjælland.

Det er lidt en nostalgi rejse at læse de mange fine opskrifter. Jeg kommer til at tænke meget på min mormor og hendes køkken, da der er mange af retterne jeg husker fra da jeg var barn. Nogle af opskrifterne er tiden nok rendt lidt fra, så som “forloren hummersuppe” der mest af alt er en opbagt suppe af mælk og tomatpuré, smagt til med lidt vin og tilsat fiskeboller. Men andre er jeg sikker på stadig er holdbare, især hele afsnittet om syltning, som er ret oppe i tiden.
Bogen er en traditionelt opsat kogebog. Forord, specialiteter, frokostretter, fiskeretter, middagsretter, supper, desserter, bagning, syltning, diverse og sluttelig plads til egne noter.
Afsnittet med specialiteter dækker over egnsretter fra Fanø som feks. satkug og fanø smørebrød. Jeg mangler dog et par opskrifter i dette afsnit, brødopskriften til fanø smørebrød havde været dejlig at have, da det er en speciel opskrift, og så syntes jeg personligt det havde været dejligt om der også havde været en opskrift på sakkuk.
Det er en meget lækker bog, god papir kvalitet, let læselig skrift og pænt illustreret med foto. En bog der inspirer til at blive brugt og vække nogle gode gamle opskrifter til live.
Lena Krogh Bertram (f. 1943) er uddannet socialrådgiver og var i 1982-88 forkvinde for forlaget og foreningen Kvindetryk. Hun har udgivet 20 digtsamlinger, 2 romaner og 4 bøger om sin slægt på Fanø og i Himmerland, samt oversat en lang række titler til dansk.Hun blander sig desuden gerne i den offentlige debat med kronikker, læserbreve og på Facebook.





Skriv et svar