Anmeldelse af romanen “Den 5. Statsmagt”
Om Gustav Østeraa
Gustav Østeraa er ført i 1991 og opvokset i Aalborg. Romanen ” Den 5. Statsmagt” er forfatterens anden skønlitterære roman. Gustav Østeraa er uddannet på Ålborg Universitet, hvor han har en kandidatgrad i anvendt filosofi.
Den 5. statsmagt omhandler;
Gustav Østeraa filosoferer i romanen ”Den 5. statsmagt” over temaet magt. I et parlamentarisk og ikke mindst demokratisk samfund er magt tredelt, i den udøvende magt, den dømmende magt og den lovgivende magt. Ifølge teorier er pressen den fjerde statsmagt. I vores nuværende samfund er den 4.statsmagt svækket af en anden og nyere statsmagt, nemlig Internettet. Det er der kommet en helt fantastisk roman ud af, hvor Gustav Østeraa forbinder det filosofiske og samfundsmæssige med det skønlitterære i den 5.statsmagt, hvor vi møder et fiktivt samfund, hvor menneskerne hænger hinanden ud på en App.
I romanen møder vi Magnus og hans familie. Magnus har mistet sin far, som er dømt til døden af folkedomstolen. Magnus bor sammen med sin mor og sin lillesøster. Samfundet er opbygget på normer om god adfærd og gode handlinger. Det betyder, at befolkningen vurderer på hinanden og sladrer og normerer adfærd på Internettet. Alle mennesker bliver nu bedømt og der findes et point program, hvor du enten kan være populær eller upopulær. De mest upopulære bliver dømt.
For Magnus betyder det at han ikke kan sige, hvad han tænker og mener. Hans adfærd og hans handlinger bliver vurderet af alle, og den stemning beskrives på en sådan måde, at du som læser ligefrem kan mærke, hvordan det må føles ikke at kunne sige og tale helt ægte om tanker og følelser. Vi følger Magnus igennem en rystende og vild proces, hvor Magnus bliver dømt til at deltage i et Tv-program ved navn Demokles´Engle. Ved at deltage i Tv-programmet har Magnus en reel chance for at vinde syndsforladelse og dermed livet tilbage.
Min anbefaling af romanen;
Den 5- Statsmagt får mine bedste anbefaling. Det er en spændende og medrivende bog fra start til slut. Plottet og temaet er intet mindre end en genistreg. Bogen sætter fokus på spændende temaer blandt andet vedr. selviscenesættelse og sociale mediers indflydelse direkte og indirekte. Gustav Østeraa har en fascinerende og insisterende måde at skrive på og jeg kan ikke vente med at se, hvad hans næste bog kommer til at omhandle.
Skriv et svar