Om bogen:
En ung kvinde med et skrøbeligt sind har skrevet en afslørende roman om sine berømte forældre. Faren er en anerkendt forfatter, moren er gallerist, og familien er højt og solidt placeret i det prestigefyldte, københavnske kulturliv.
Da forældrene ansætter jegfortælleren som mentor for den unge pige med psykiske problemer, bliver han sammen med sin gamle ven ’Pastoren’ involveret i familien.
Pigens roman rummer en så brutal sandhed, at den ikke bare vil ødelægge familiens gode ry, men flå den fra hinanden. Netop den skandale ser et af landets største forlag som et scoop. Familien gør alt, hvad der står i deres magt for at bremse bogen. Men forlaget vil udgive den for enhver pris …
Svigt
”Svigt” skrevet af Henrik Frederiksen er skrevet i jeg-form. Det betyder at man aldrig får at vide hvad fortælleren hedder. Man får at vide at han er i starten af 50`erne, fraskilt og har en søn, Adrian. Han er tidligere bokser og dørmand. Nu er han forfatter og selv-udgiver. Han har, sammen med sin sambo ”Pastoren” en konsulentvirksomhed.
Bogen starter en nytårsaften hvor fortælleren er på vej hjem ad Vesterbrogade i København. Han er lidt forvirret og kan ikke rigtigt huske hvorfor han går der, men han er dog godt klar over at han er fuld. Han kan også godt huske at han har været til nytårsfest på Kanonforlaget samme med Annie som han har haft et forhold til. På vejen møder han 3 unge mennesker. 2 kvinder og 1 mand. Det er fortællerens første møde med den unge kvinde Esther.
Mentor
Nogle måneder senere bliver fortælleren bedt om at være mentor for Esther. Esthers fra Henry Grossmann er en af fortællerens klienter. Esther er bipolar og ryger ind og ud af psykiatriske hospitaler. Fortælleren skal hjælpe Esther med at finde ud af at få et meningsfyldt liv. Hun er i gang med at skrive et manuskript til e bog som hedder ”Svigt”. En bog der udstiller hendes familie på en ikke særlig flatterende måde. Fortælleren læser manuskriptet og fornemmer straks at dette manuskript er fantastisk og absolut må trykkes.
Esther er en dyb beundrer af Michael Strunge og fortælleren fanges hurtigt ind af Esthers ordstrøm.
Fortælleren opsøger Annie. Han ved stadig ikke hvad der skete nytårsaften og Annie må vide det. Hun fortæller at han kom op og slås med den ene af ejere af forlaget. Han er godt klar over at det vanskeliggør opgaven med at finde et forlag der vil udgive Esthers bog. Kanonforlaget ender dog med at sige ja. Det viser sig dog hurtigt, at de ikke skyr nogle midler for at få Esthers bog udgivet, uanset hvilke konsekvenser det kan få for Esther og hendes psykiske velbefindende. Kort sagt forlaget har ingen skrupler og fortælleren får mistanke om at de ikke har helt rent mel i posen. Lykkes det fortælleren at redde Esther fra de glubske ulve?
Citat
”Forfatterne er forlagenes nyttige idioter”
Et meget rammende citat for bogens handling.
Skarp og humoristisk
Jeg har tidligere læst lidt litteratur af Dan Turèll og her følte jeg Turèll sidde på skulderen af historien.
Henrik Frederiksens pen er skarp og humoristisk. ”Svigt” er en fantastisk fængende historie, måske med et glimt af sandhed.
Den er skrevet i et fantastisk sprog smækfyldt med skønne sprogblomster.
Undervejs var jeg rigtig godt underholdt og ærgrede mig faktisk lidt over at jeg ikke tidligere har stiftet bekendtskab med Henrik Frederiksens skønne univers.
Henrik Frederiksen er selv-udgiver og man føler meget stærkt hans antipati imod de meget større spillere i bogbranchen. Man føler næsten at de er som glubske ulve der kun tænker på at æde forfatteren med hud og hår.
”Svigt” er absolut en spændende historie der fortjener at blive læst af mange. En af den slags historier der sidder dybt i sjælen, længe efter at man har læst sidste side.
Skriv et svar