Man kan komme ud for, at ens bestræbelser gælder livet, og der er altid forhold, som man gerne vil føre ud i livet, men med tiden har man ikke hele livet foran sig længere. Måske har man ikke en tone i livet, og så holder man instrumenterne tre skridt fra livet, for ikke at sætte en skræk i livet på andre, eller ligefrem kyse livet af dem. Man siger, at livet er kort og kunsten er lang, hvorfor livets opretholdelse er en opgave for livet, selvom man en dag er kommet dertil, hvor man må lade livet. Man kan også sætte en del bogstaver på livet eller simpelthen beskrive livets alfabet, og det er netop titlen på bogen af Jacob Birkler med undertitlen ”de store spørgsmål i små bidder”. Det er virkelig en bog, der tager livtag med livet, og får serveret mange gode pointer om livet i de små bidder, som man nu engang bruger hele livet på at indtage.
Livets mening
Det er godt med den slags små aforismer eller astronautvisdom, som jeg plejer at betegne det, idet det er komprimeret visdom, som astronauternes føde er det, men alligevel skal det være meget nærende og vitaminrigt. Som det fremgår med bogstavet a: ”Vi bliver ansat, men aldrig af livet selv. Her er vi alene udsat.” (s. 12). Således bevæger vi os igennem alfabetet, som vi gør det i livet.
Det er bestemt livsvisdom, der kan anbefales at læse og blive klog på, og den eneste anke, som jeg har i forhold til bogen er, at det efter min mening er synd, at det konkrete bogstav med et bestemt ord kommer dryssende inde i sætningerne i stedet for at indlede dem. Som eksempelvis: ”Nogle danner fortrop, andre danner bagtrop. Nogle er garant for den rette vej og nogle er garant for, at alle kommer med. Problemerne opstår når nogle vil gå forrest eller bagerst uden at erkende, at være en del af troppen.” (s. 21). Skulle man for alvor have været konsekvent i forhold til det med alfabetet, som bestemt er en god idé, så skulle de særlige ord, der henviser til det pågældende bogstav have indledt sætningen, for ellers er det jo bare ren tilfældigt, at man som i denne tekst har to ord med b. I og for sig ville man altid kunne kursivere det ord med det konkrete bogstav i løbet af sætningen, for at vise, at det er det bogstav, som man er i gang med. Altså i eksemplet skulle der stå: Bagtrop, bagerst er ikke en tilfældig placering, for nogle er garant for den rette vej og nogle… osv. Den manglende konsekvens og tilfældige placering af ordet med henvisning til det konkrete bogstav gør idéen med bogstavtiveringen, der ellers var god, uholdbar Derfor har jeg kun givet fire stjerner.
Veje og vildveje
Det skal understreges, at aforismerne er gode og indsigtsfulde, idet vi får etikken sat på spidsen for at opleve, at der er såvel veje som vildveje, i det etiske univers, men altså den med alfabetet er lige kokset, så de gode ord kunne sagtens have været en aforismesamling i stedet. Det hele ses gennem en prisme, der er vores hverdagsliv, og det som vi er fælles om at skabe og leve. Vi kommer igennem det hele, og finder ud af, at livets afkast er minder, at vi aldrig kan abdicere fra det liv, at man skal elske alderdommen, fordi man selv en dag risikerer at komme hertil, og at enhver let begyndelse ender med en svær afslutning. Det bliver understreget i forordet, hvilket er en god understregning, at aforismer skal læses hver for sig, fordi en aforismerække ikke er at sammenligne med et essay, og det er også det meget tiltrækkende ved aforismer, at man kan tage dem i en række, men også springe lidt rundt i dem, og så kan man ikke mindst vende tilbage til bogen og finde flere nuancer, flere indsigter og flere oplevelser, hvilket i øvrigt altid er klogt, når man beskæftiger sig med visdomsord. Det gælder i øvrigt for etikeren, som her er i fokus, at en sådan nødvendigvis må have medfølelse med medmennesket.
Det er faktisk en del af etikkens væsen at være medmenneskelig. Etikeren skal tillige være livsklog, og det skal ikke forveksles med at være gammelklog. Alt i alt kan det anbefales at klø på med de gode aforismer, hvilket samtidig skulle inspirere til, at man tænker mere over livet og ens egen etiske tilgang hertil, og så er de både hyggelige og opbyggelige i deres alsidighed, hvilket gør læsningen til en behagelig nydelse.
Skriv et svar