Jakob Brønnum – Gensyn med den store fortælling
Bag på bogen står der at Jakob Brønnum i “Gensyn med den store fortælling” tager fortællingen under kærlig behandling. Meningen er at belyse, hvordan de store fortællinger afspejler sig i vores tilværelse og livsforståelse. Der står ”Bogen kommer omkring en række klassiske og moderne fortællere som Dostovjevskij, Thomas Mann, Borges, Saramago, Tolkien, Svend Aage Madsen, kafka, Nietzsche, Camus og Hans Kirk.”
Grib chancen og læs en bog med stor refleksion og brede tankestrejf. Måske kommer du også til at tænke på om du er en del af en stor fortælling, som går forud for dig, og som vil bestå efter dig.
Om Jakob Brønnum
Jakob Brønnum er født og opvokset på Frederiksberg. Han bor i dag i Örebro i Sverige sammen med sin familie. Han er uddannet Cand.theol. fra Århus Universitet, og har HumBas fra RUC. Han er forfatter til et utal af bøger og digtsamlinger. Jakob kommer gerne ud til foredrag. Jakob er redaktør og grundlægger af nettidsskriftet ” Den smalle bog”.
Den store fortælling
”Den store fortælling” bringer dig igennem en tidsrejse af refleksion, via korte genfortællinger af store klassiske fortællinger igennem tiden. Det er meget tydeligt at mærke, at Jakob Brønnum har en enorm viden omkring verdens store fortællinger, og hans gennemgang bliver derved nærværende og vigtig læsning.
The Why
I et forsøg på at finde ud af om vi mennesker er helt overladt til os selv, uden de store fortællinger kraft går bogen i dybden med ”The Why”. Jakob Brønnum skriver i sin indledning; ”For et par årtier siden sagde man, at ”Den store fortælling” ikke længere fungerer som katalysator for menneskelig identitet og fællesskab. Og det er kun blevet værre i mellemtiden. Det meste af det, vi møder, farer forbi os uden at vi kommer i forbindelse med det, fordi vi ikke har en sammenhæng at se det i eller kun ser det i forhold til os selv.”
Hvorfor opstod de store fortællinger, og hvad var deres nytteværdi for fællesskabet. Hvorfor findes der så mange store fortællinger? Kan vi stadigvæk blive klogere af at genlæse de store fortællinger? Findes der overhovedet samlende fortællinger i vores pulserende samfund, som det er nu? Har vi brug for samlende fortællinger?
Min anbefaling
Jeg er vild med bogen og det filosofiske islæt, som bogen hurtigt indvier dig i. Er der en mening med ”Den store fortælling”? Svaret er ja, og du er nødt til at læse bogen for at finde dit eget Why. Fik du spørgsmålet;” Er der en mening med livet?” havde du sikker ret hurtigt et bud på det. Får du spørgsmålet; ” Er der en mening med Den store fortælling?” er du højst sandsynlig nødt til at kaste dig ud i en længere eftertænksomhed. Har vi mon brug for gyldige sammenhænge, der ikke er hængt op på markedsværdi?
Jeg har valgt at give bogen fem stjerner.
Christian Uhrskov skriver
Ekstremt vigtige spørgsmål at tage livtag med. Især i denne tid, hvor vi for det meste er mere eller mindre historieløse og ubevidste om hvor vigtige spørgsmålene om at finde dybde og mening er, men selvfølgelig hvor vigtigt det er at kunne se os som en del af den store fortælling og en større helhed, der også handler om hvorvidt vi formår at gøre os den anstrengelse det måske kræver at tage stilling til et begreb som ‘Gud’.
Glæder mig til at læse ‘Gensyn med den store fortælling’.
Hvor det glæder mig at den har fået fem stjerner, tror på at det borer for kvalitet.