Om ‘Overtalelse’
Anne Elliot bliver, i en alder af kun 19 år, overtalt af sin familie og nærmeste venner til at bryde sin forlovelse med en søofficer, da han ikke, i hendes families øjne, har midlerne til et respektabelt ægteskab.
Otte år senere krydses deres veje tilfældigt igen. Han er blevet velhavende, men til trods for at der er gået en del år siden de sidst så hinanden har han stadig ikke formået at tilgive hende for den måde hun knuste hans hjerte på. Herefter mødes de med jævne mellemrum, men Anne erkender at hun nok aldrig vil komme til at genvinde hans hjerte.
Annes familie prøver stadig, på trods af hans formue, at overtale hende til ikke at forlove sig med ham igen, men Anne har i sit stille sind besluttet sig for ikke at give efter for deres pres. Hun vil ikke give efter for overtalelse..
Mine ord
Med ‘Overtalelse’, som blev den sidste roman Jane Austen nåede at skrive inden sin død, formår hun at trække læseren tilbage til 1800-tallets England. Til en tid, hvor det var det mest ansete at man giftede sig til penge.
Jane Austens måde at formå at fange sine læsere på, er også en af årsagerne til at jeg er blevet vild med hendes bøger (mangler kun at læse én, ud af hendes i alt syv bøger). Stilen er gammeldags, da romanen blev færdigskrevet i 1817, en måned før hendes død, men det er efter min mening en vanesag. Allerede efter første, måske andet kapitel, har man vænnet sig til hendes måde at skrive på.
Mit eneste problem med hendes bøger har været, at jeg har været nødt til at læse en anden bog før jeg startede på endnu en af hendes bøger, da jeg synes at mange af hendes fortællinger har omhandlet nogle af de samme steder, som fx Bath. En del navne er gået igen fra bog til bog, samt det er typisk det bedre borgerskab vi følger.
Man kommer hurtigt til at holde af personerne i handlingen – nogle mere end andre. Fx havde jeg mest af alt lyst til at skrige til Annes to søstre Mary og Elisabeth, at de skulle tage sig sammen. Mary, fordi hun er utrolig hyklerisk og ikke kunne klare sig uden at have sin søster hos sig til fx at tage sig af sine børn. Elisabeth, fordi hun til daglig ikke havde øje for Anne eller Annes meninger, holdninger og råd til en bedre økonomi.
Anne er den lidt gennemsigtige pige – set med familiens øjne, men formår alligevel at trodse hendes familie for at sikre sin egen lykke – som hun skulle have gjort otte år tidligere…
Bogen udkom for første gang i Danmark under titlen ‘Kærlighed og svaghed‘ i 1975, hvorefter den blev genudgivet i 1996 under titlen ‘Lydighed og længsel‘, men er nu udgivet under titlen ‘Overtalelse‘.
Alle tre titler siger meget om bogens handling, men den meste rammende titel er efter min mening den nuværende; ‘Overtalelse‘.
Det er en rørende fortælling, hvor Jane Austen på fremragende vis formår at blande drama, intriger og dybtfølt kærlighed. Helt klart en bog, der hører hjemme på boghylden.
Skriv et svar