Jeg vil varmt anbefale denne bog, som skildrer tiden under den spanske borgerkrig, før, under og efter 2. Verdenskrig gennem en søgen efter en forsvunden oldemor.
En ung spansk journalist ved navn Guillermo Carranza får til opgave af sin tante, at finde frem til og skrive historien om oldemorens mystiske forsvinden hvor hun efterlader sin mand og spæde søn. Guillermo påtager sig opgaven af økonomiske årsager, men efterforskningen tager en anden drejning og bliver dermed nærmest en besættelse for ham. For hvad skete der med Amelia Garayoa? Man følger Guillermos efterforskning af oldemoren Amelia Garayoas liv og færden, og gennem hende oplever man drama, kærlighed og de mange ismer; kommunismen, fascismen, nazismen, neutralismen på klos hånd. Konsekvenserne af ungdommens naivitet, valg og fejltrin er gennemslående men ikke fjern fra virkelighedens verden.
Guillermos efterforskning er ikke bare lige til, og han skal derfor rejse en del rundt i verden for at møde de mennesker der kan have/har oplysninger om Amelia.
Selvom bogen bevæger sig mellem nutid og datid, sker dette på en meget overskuelig måde, takket være de tydelige afsnit med undertitler. Bogen er på lidt over 900 sider men spændingen daler ikke et sekund. Man hungrer efter at læse videre og føler sig nærmest nødsaget (af ren lyst) til at læse videre. Bogen er intenst og varm samtidig med at den er kold og grufuld. Krigstidens ødelæggelser af familier, samfund og troen på en fremtid er skildret meget godt. Man møder undervejs mange navne, steder og begivenheder men intet er med tilfældigt.
Julie Navarros sans for detaljer og grundige research løfter bogen op på et højere plan og krydrer romanen lige så godt.
Er man til politik, historie, krig, drama, kærlighed og detektivarbejde hvad angår læsning, er bogen lige noget for dig. Jeg var selv helt opslugt af bogen og nød hvert læste kapitel.
Skriv et svar