”Livet er også til dig, Martin” er beretningen om, hvordan en barndom går fuldstændig til spilde på grund af et øjebliks tankeløshed.
Tankeløshed, uopmærksomhed, ligegyldighed, det kan være de mindste ting, der kan få de forfærdeligste konsekvenser. Også selvom det slet ikke har været hensigten på noget tidspunkt.
Da familien skiftede adresse måtte den 11-årige Martin skifte skole. Det burde være ganske udramatisk, men for Martin udløste det en katastrofe. For han savnede sin gamle skole med en uhørt voldsomhed. Det blokerede fuldstændig for, at han kunne finde sig til rette i sin nye skole.
Hvad værre var, at hverken de nye lærere eller kammerater formåede at tage imod ham.
Kammeraterne opdagede hurtigt, at den nye dreng ikke delte deres store begejstring for fodbold. Alene på det grundlag blev han dømt ude. For hvis han ikke duede til sport, så duede han nok heller ikke til andet.
Hele resten af sin skoletid var Martin overladt til sig selv. Ingen bemærkede hans ensomhed, men alle syntes at tage del i den mobning og de chikanerier, der hurtigt blev hans hverdag.
Utroligt nok bed Martin det i sig og formåede at føre sine omgivelser bag lyset. For han lod ingen se, hvor meget han led under ensomheden og mobningen. Ikke en gang hans forældre kunne gennemskue ham.
De var urokkelige i deres overbevisning om, at Martin bare skulle være noget mere sammen med sine kammerater, så de kunne lære hinanden at kende og blive gode venner. En overbevisning både forældre og klasselæreren fastholdt til den dag, Martin forlod folkeskolen.
Bogen, der er baseret på forfatterens egen skoletid, foregår i 1970’erne og giver et godt tidsbillede på, hvordan pædagogikken fungerede i et årti, der var præget af Ungdomsoprørets lighedstanker og fælleskabsteorier. Men som i praksis kun viste sig at fungere, når alle uden videre fulgte strømmen.
Det gjorde Martin ikke. Dertil var han for stædig, men også for intelligent. Han overlevede netop fordi han var kvik nok til at indrette sig og få det bedste ud af en håbløs situation.
Martin stod stærkt fagligt, men socialt og menneskeligt forkrøblede mobningen ham. Han var ensom og socialt udstødt af sine jævnaldrende, hvilket fik konsekvenser for ham, både i skoletiden og i tiden derefter.
Det uhyggelige er, at en dreng som Martin ikke kun er et fænomen fra 1970’erne. Man kan tydeligt genkende ham blandt vore dages ensomme og isolerede unge. For mobning er et lige så stort problem nu som dengang. Måske endda værre.
Nutidens mobbede børn har adgang til sociale medier, facebook ikke mindst. Hvordan vil en ensom, forpint Martin anno 2018 reagere, hvis en ukendt person på et socialt medie viser ham interesse og opmærksomhed? Vil det barn være i stand til at udvise den fornødne agtpågivenhed?
”Livet er også til dig, Martin” er en tankevækkende roman. Fordi den er så velskrevet og så hudløs i sin skildring af den ensomme dreng, går den lige i hjertet på læseren. Næsten så det gør fysisk ondt. Især fordi man smertefuldt må erkende, at der også i dag findes så mange ensomme og forpinte børn.
Skriv et svar