Baggrund
Danskfødte Mads Peder Nordbo er uddannet cand. mag. i nordisk sprog og litteratur, kommunikation og filosofi. Han har blandt andet forsket i runer og sproghistorie. Bor pt i Nuuk, Grønland, hvor han arbejder med kommunikation for Kommuneqarfik Sermersooq.
Nordbo debuterede i 2012 med spændingsromanen ”Odins labyrint – et glasbarns fortællinger”, som blev fulgt op af ”Thuleselskabet” i 2014.
Allerede i 2015 udkom hans tredje roman ”Gudspartiklen”, som blandt andet fokuserede på trafficking.
I 2017 lancerede han sin fjerde bog med titlen ”Pigen uden hud”, som er en arctic noir krimi, som foregår i Grønlands hovedstad Nuuk. ”Kold angst” fra 2018 er hans femte bogudgivelse og efterfølgeren til ”Pigen uden hud”.
Resumé
Denne konspirationsthriller med religiøse undertoner er en jeg-fortælling, en velsmagende cocktail om tro kontra viden krydret med mord og mystik.
Fortællingen foregår i nutidens England. Vi følger den unge universitetsstuderende runolog Mathias Hviid, som er inviteret til London for at bistå den aldrende kunstner Lucian Withmore med at nedfælde sine teorier. Sprængfarlige teorier, som ikke blot har afsæt langt tilbage i tiden, men også kan ændre verdenssynet og selve grundlaget for den vestlige verden. Vedlagt er en lille mystisk notesbog fyldt med kryptiske runer, som har til formål at overtale Mathias. Han virker da også umådelig let at overtale og tager fluks til London, hvor han nærmest snubler over ledetråde og snart er på sporet af et ældgammelt komplot.
Langsomt optrævler Mathias den gådefuld og livsfarlig sammensværgelse om verdens bedst bevarede hemmelighed, som igennem tiden er blevet holdt dulgt af hemmelige katolske broderskaber. Han bistås i sin søgen af den engelske Helen
Min vurdering
Det er ingen hemmelighed, at anmelderne stod i kø for at lovprise ”Odins labyrint”. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at den danske forfatter er blevet sammenlignet med ingen ringere end Dan Brown. Hvor Brown er forfatter med stor F, som blot læner sig op af historie og fakta, nogle gange med en lidt lemfældig tilgang til især faktadelen, så er Nordbo først og fremmest litterær akademiker med en videnskabelig indgangsvinkel….og er tilfældigvis også en formidabel forfatter.
Der er tale om en fascinerende debutroman, som fanger læseren fra side et.
Nordbo spinder tråde tilbage til den nordiske mytologis oprindelse og kristendommens vugge og får til slut knyttet alle de løse ender sammen. Via runologi og religionshistorie ruskes der godt og grundigt op i kristendommens fundament med en faktuel detaljerigdom, som holder læserens interesse fanget side efter side. Der kan næppe herske nogen tvivl om, at Nordbo er ganske velbevandret i runologi qua sin cand. mag. i nordisk sprog og litteratur samt runeforskning. At han også formår at servere al denne faglige viden for læseren på en tiltalende og spiselig måde, er blot endnu en cadeau til hans forfatterskab.
Kort sagt en ambitiøs debutroman, og set i det lys ganske vellykket, selvom Nordbo ikke følger alle tråde til dørs.
Skriv et svar