Et krimi-drama i nordiske rammer.
Baggrund
Danskfødte Mads Peder Nordbo er uddannet cand. mag. i nordisk sprog og litteratur, kommunikation og filosofi. Han har blandt andet forsket i runer og sproghistorie. Bor pt i Nuuk, Grønland, hvor han arbejder med kommunikation for Kommuneqarfik Sermersooq.
Nordbo debuterede i 2012 med spændingsromanen ”Odins labyrint – et glasbarns fortællinger”, som blev fulgt op af ”Thuleselskabet” i 2014.
Allerede i 2015 udkom hans tredje roman ”Gudspartiklen”, som blandt andet fokuserede på trafficking.
I 2017 lancerede han sin fjerde bog med titlen ”Pigen uden hud”, som er en arctic noir krimi, som foregår i Grønlands hovedstad Nuuk. ”Kold angst” fra 2018 er hans femte bogudgivelse og efterfølgeren til ”Pigen uden hud”.
Thuleselskabet (Tysk: Thule-Gesellschaft), oprindelig stiftet under navnet “Studiengruppe für germanisches Altertum” (Gruppe for studiet af germansk oldtid). Der var tale om en tysk okkult og populistisk gruppe i München, men dette var kun dække over en racistisk ideologi, der på mange måder kan ses som forløberen for nazismen. Gruppen er nok bedst kendt som den organisation, der sponsorerede Det tyske arbejderparti (før Hitler kom til magten) og som senere blev omformet af Hitler til Det Nationalsocialistiske Tyske Arbejderparti. Til trods for den gængse opfattelse var Hitler aldrig medlem af Thuleselskabet. Rygtet opstod, da en af bevægelsens stiftere, friherre Rudolf von Sebottendorff, påstod at Adolf Hitler var medlem. Sandheden var dog, at Hitler på ingen måde ønske at blive associeret med Thule Selskabet, idet han ikke brød sig om det okkulte.
(Kilde: Historienet.dk)
Resumé
”Thuleselskabet” er lanceret som en selvstændig fortsættelse til ”Odins labyrint – e glasbarns fortælling”, men det vil bestemt være i læserens interesse at give sig i kast med bøgerne i kronologisk rækkefølge. Vi følger igen den unge runolog Matias Hviid, som denne gang tilkaldes for at afkode runer, som er skåret ind i huden på et nyligt fundet kvindelig. Ved liget findes også selvbiografisk bog med titlen ”Sanatoriet ved søen”, som beskriver de uhyrlige SS-eksperimenter på små børn i jagten på den perfekte ariske race.
Sammen med sin engelske kæreste Helen rejser Mathias fra London til Fyn for at hjælpe politiet med opklaringsarbejdet. Hérefter eskalerer jagten på en koldblodig morder, hvilket bringer Mathias og Helen på en vidt omspændende rejse. Sporene fører dem både til nordbobygder i Grønland, Skotland og Tyskland. Undervejs stifter de bekendtskab med Thuleselskabet og SS-regimet og det bliver tydeligt for Mathias, at ikke alt er som det synes….især ikke hans egen rolle.
Min vurdering
Nordbo har igen leveret en fantastisk fortælling, sublimt serveret på et sølvfad af adjektiver.
Som altid jonglerer han elegant med både sprog og temaer en masse, hvilket kræver en stor mængde koncentration fra læserens side.
Det dystre og gotiske stemningsbillede leveres eminent af en velformuleret Nordbo. Skrivestilen er atter præget af detaljerede beskrivelser, som til tider bærer præg af langstrakte flosker, som egentligt ikke er nødvendige for historien.
Nordbos nyfortolkning af fortiden bygger på en overflod af mere eller mindre fordøjelige teser, som med en tung omhyggelighed opsummerer lige dele empirisk research og historiske fakta krydret med kunstnerisk frihed og flirt med konspirationsteorier.
Man skal være åben for alt, men ikke så åben, at hjernen falder ud, og jeg må erklære mig skeptisk i forhold til sensations- og konspirationsteorierne.
”Thuleselskabet” kan dog noget helt unikt. Om læseren er enig i de fremførte teorier og teser eller ej, er sekundært til det faktum, at man ufravigeligt ledes til at (re-)vurdere sine egne tanker og holdninger, og for dét fortjener Nordbo stor ros.
Skriv et svar