Man kan snart oplyse andre om sine meninger, for så til gengæld selv at blive bedre oplyst, og under alle omstændigheder forekommer det alt sammen ganske oplysende i bedste sokratiske stil. Oplysning er både et begreb såvel som en tidsalder, og snart kom der både oplysningsfilosoffer, oplysningsforbund og en kæmpe oplysningsindsats som følge heraf. I dag har man tillige en del oplysningspligt, hvis man skal modtage sin efterløn eller pension, og det foregår ved, at man udfylder et særligt oplysningsskema, men hvorvidt det hele fører til, at man bliver mere oplyst, kan man naturligvis spørge sig selv om. Imidlertid behøver man ikke at spørge nogen, om man bliver oplyst af Niels Grønkjærs nye bog med titlen Oplysning for de oplyste, der har undertitlen En religionsfilosofisk introduktion til Hegel, for det er slet ikke til diskussion, da bogen virkelig er meget oplysende omkring temaet og filosoffen Hegel, så man kan kun komme for sent i gang med at læse og oplyses af den.
Tid, der kommer, er tid der er ovre
Således kan man også blive oplyst af datidens julekalender, hvor Pyrus udtaler sig om tid, og det er netop temaet, som bogen indledes med:
Tiden er en overgang. Nutiden er en overgang. Den adskiller det der kommer, fra det der var, fremtid fra fortid. Det gør nutiden. Det gør tiden, altid.
Det er tydeligt i vores tid. Der er en udbredt fornemmelse af at vi lever i en overgangstid. Det der var vender ikke tilbage i den tid der kommer, og vi ved ikke hvad der kommer. Den tid er forbi hvor vi nærede et uimodsagt håb om at det liberale demokrati ville udbredes på verdensplan.
Således slås tonen an, og oplysning for de oplyste tager sin begyndelse. Man er herfra allerede overbevist om, at skulle man vælge mellem Hegel og Grønkjær, så er det sidstnævnt, der vinder, men naturligvis er de gode bøger om de gode filosoffer altid en form for guide eller indgangsvinkel til netop de måske vanskeligere originale tekster. Derfor må man aldrig helt opgive de oprindelige og originale tekster, men lidt formidling, forståelse og forklaring fra nutidige og dygtige filosoffer er altid velkomne. Det eneste jeg har af anke i forhold til bogen er, som det også fremgår af citatet, at kommatering tilsyneladende er et ukendt begreb, og det kan godt være, at man har en mere moderne måde at sætte kommaerne på, men jeg hæmmes lidt i læsningen, når der ikke er komma, hvor der kan afdækkes et objekt, subjekt og verbum i en sætning.
Ellers oplever man, at de to verdenshistoriske begivenheder i form af reformation og revolution er en rød tråd i hele det fine filosofiske håndværk hos Hegel, og det er tillige en stadig påmindelse om, at frihed ikke blot er en abstrakt idé, men at det faktisk er et mål og en motivation for datidens såvel som nutidens idealer, der bestandigt er værd at kæmpe for. Det bliver også så behageligt for sådan en idéhistoriker som undertegnede slået fast, at filosofi er at være hjemme hos sig selv og således hjemmehørende i sin ånd, og så ville selv en Søren Kierkegaard være tilfreds, for ethvert menneske må til stadighed stræbe efter at finde sig selv og at være dette selv eller hiin enkelte. Hegel kan med Grønkjærs ord på alle måder læses som en håbefuld overgangsfilosof, og så er der jo også håb for fremtiden, og det uanset om vi er i en overgangstid eller med Pyrus’ ord må se i øjnene, at tid der kommer, er tid der er ovre. Hegel selv stod midt i verdensbegivenhederne, hvor en Napoleon udtrykker sig om verdenssjælen, så breder Hegel det meget længere ud til hans berømte verdensånd, og den ånd kan man bare ikke få for meget af.
Den hulens oplysning
Heldigvis eller selvfølgelig må vi også omkring Platons hulelignelse, hvor der trods en masse skygger og formørkelse også finder en form for oplysning sted, og det er fornuftens lys, der lister sig ind blandt skyggeindbildningerne, for at oplyse og befri de stakkels fanger i hulen, og så kan man snart synge I østen stiger solen op, for der er lys i mørket og for enden af tunnelen. Hvis nogen skulle være i tvivl, så vil jeg gerne oplyse dem om, at man via den bog kun kan blive klogere, mere indsigtsfuld og oplyst, og jeg er snart på vej til at have den originale Hegel i den ene hånd støttet af Grønkjær i den anden hånd-
Skriv et svar