Man kan snart begynde at ane uråd, selvom man ikke lige aner, hvor den tanke skulle være kommet fra, men hvis ikke man aner sine levende råd, så er det først galt. Det vigtigste er, at man dog aner, hvilket ben man skal stå på, og snart aner man også, at man har fået fat i en særdeles god og vidende bog, der simpelthen ikke handler om andet end aner. Det er imidlertid mere end nok, for det er lige, hvad de fleste af os har gået og sukket efter og tænkt på, hvor man lige kan finde mere om de aner, som man ikke altid aner, hvor kommer fra, og hvad de egentlig har af historie. Det særlige ved denne bog er, at den faktisk tager os i hånden på et felt, som mange har en fornemmelse af, at deres forfædre er rundet af, men som man i øvrigt ikke har kunnet komme til bunds i. Titlen er nemlig Aner i krig med undertitlen Kilder fra Napoleonskrigene til 2. verdenskrig, og de krige kan vore aner sagtens være berørt af.
Anernes krigsdeltagelse
Det er desværre en kendsgerning, at de fleste familier kan mønstre en eller flere personer, der gennem historien har været involveret i en eller flere krige, som danskerne på en eller anden måde er blevet involveret i, men ellers er det svært at vide så meget mere, hvis de pågældende aner ikke er mere. Som der står i indledningen:
De fleste danskere har alligevel en eller flere berøringsflader til de nævnte krige. Når vi ser på vores anegalleri, kan der være personer, der har været i kamp under fx De Slesvigske Krige eller 1. verdenskrig. Eller man har aner, der er blevet meget berørt af krigene, fx. som sømænd, der blev taget til fange under Napoleonskrigene eller som aktivt støttede Danmark eller Tyskland under besættelsen.
Formålet med denne bog er at gøre det nemmere for slægtsforskere at finde frem til historiske kilder, der kan belyse anernes deltagelse i krigene, om det nu var på den ene eller anden måde. (s. 8).
Man kan ikke sige andet, end at bogen på alle måder lever op til sit formål, for der er links, kilder og arkiver, der leverer et væld af vigtige pointer og informationer angående de omtalte krige.
Som det også anføres, så findes der jo en del børn, som har en far fra et andet land, og den far kan enten have været krigsfange eller soldat i Danmark i en tid, og det siger sig selv, at det ikke altid har været så nemt at finde den far, men det siger også sig selv, at der formentlig er mange børn, der godt kunne tænke sig at blive identificeret. Det er, som det kommer frem i bogen, nemmere, at finde tilbage til en engelsk soldat, for de er registreret i Justitsministeriet, mens de børn, som har en tysk far, ikke er helt så heldige med at finde deres ophav, fordi sidstnævnte var noget skamfuldt.
Rigsarkivet
Ellers gælder det, som i det fleste andre forhold, der er af historisk karakter, at Rigsarkivet er en guldgruppe, hvad angår materialer om fortiden, men det gælder også i sager om krigsdeltagelse, at det ikke altid er lige nemt at finde frem til de konkrete personer. Det bliver godt, hvis det hele engang vil kunne findes online, men dels har det hele været omgærdet af en vis hemmelighedsholdelse og privat beskyttelse, og dels er en Jensen, uanset om han har været en Jens i krigen eller på marken en person med et navn, der næsten er umuligt med sikkerhed at finde tilbage til.
Alt i alt kan jeg med sikkerhed sige, at bogen er en læsning værd, og det uanset, om man har et specifikt ønske om at finde noget eller nogen, for der er så meget interessant viden og indsigt, at dykke ned i, så det kan kun gå for langsomt med at få den anskaffet.
Skriv et svar