Omveje til Verden
“Omveje til verden” er en samling af små noveller, hvor vi følger forskellige mennesker i deres liv. Hvad er værdien af et liv? Hvornår kan vi tale om lykke? Hvad er ensomhed og tosomhed? Hvornår er et liv værd at leve? Husker du, at sætte pris på livet, de helt små dagligdags ting? En filosofisk bog, der giver stof til eftertanke. Selve titlen på bogen” Omveje til verden” giver læseren en god ide om novellernes tema, nemlig livet.
Om Poul Løvborg
Poul Løvborg er født i 1951. Uddannet lærer fra Haderslev seminarium. Poul Løvborg er nu pensioneret forfatter og har skrevet flere bøger. Han er kendt for sine maleriske beskrivelser af landskab og natur. Hans bøger rummer mange filosofiske og sokratiske spørgsmål om livet, om moral og medmenneskelighed.
Otte noveller
Denne lille novellesamling er skrevet af Poul Løvborg og blev udgivet i 2019. Bogen består af 8 noveller.
Alle personkarakterer er omhyggeligt beskrevet og med en indlevelse, der gør at du nemt kan komme ind under huden på hver enkelt personskildring fx på side 122, hvor vi har en gymnasiepige siddende på bagsædet af en bil. Familien er på vej til et pligtbesøg ved bedstemor, som fylder rundt. ” Er det her virkelig nødvendigt? Spurgte hun nakken af far og mor på forsæderne. Hvad? far trak i en tynd ledning, så en lille prop faldt ud af det højre øre.”
Fornemmelse af stemningen er tydeligt og jeg kan næste se situationen for mig. Den lille hentydning til vigtigheden omkring formålet med besøget og modsætningen til far, der sidder fordybet i sig selv og lytter til musik eller er i færd med en samtale i stedet for at vende sig mod det væsentlige er tankevækkende. Har du tænkt over, hvad du er fordybet imens din mor bliver ældre og dine børn store?
De fine hverdagsbeskrivelser giver stof til eftertanke og får dig til at dykke ned i din egen bagage. Får du nu det ud af livet, som du gerne vil? Husker du livet? Lever du fuldt ud? Er du tilfreds? Får du det ud af livet, som du drømte om?
I ”Øjeblikket”
Vi følger jeg-personen, som er gift med Gitte. Jeg-personen beskriver med tanker og refleksioner sit liv og kommer frem til en dramatisk beslutning.
I ” Det uforståelige”
Her får vi en fornemmelse af hvordan døden og alvorlig sygdom kan ændre et menneske fuldstændigt.
I ”Ordet”
Her leger jeg-personen med fortiden, minder og måske en anelse trylleri og magi. Et gammelt billede fortæller mere end tusind ord. Vanens magt eller en snert af OCD lurer lige om hjørnet eller drejer det sig i virkeligheden om noget helt andet?
I ”Sommerfugl”
møder vi ø- livet, som er afhængig af turisterne, eller er de det? Det åndelige og overnaturlige møder det virkelige og naturlige, eller er det omvendt? Det onde møder det uskyldige, eller er det mon omvendt?
I ”Heksen”
optræder en person, som har fået et kaldenavn ”heksen”, måske på grund af sit udseende eller fordi verden ofte ikke forenes med det ukendte særligt godt. Ensomheden trives og det okkulte opstår i folks tanker, for virkeligheden er måske en anden. Louise er med, hun er en blandt. Da Frank Rasmussen stjæler Louises hus bryder helvede løs. Er det rimeligt at byen overtager landet?
I ”Den røde tråd”
møder vi Birgit Lynggaard i en kædereaktion af begivenheder, en rød tråd af begivenheder, som binder livet sammen. Når fortid møder nutid. Når sandheden gemmes til fordel for det tavse istemmende nik. Bevidstheden om at sandheden kan sætte dig fri. Give dig frihed.
I ”Støv”
besøger vi Sandø. ”Verdens ende”, som Emma døber stedet. Metaforen er passende idet vi føres tilbage til fortidens rædsler i 2.Verdenskrig. Et par linjer fra denne novelle brændte sig særligt fast i mit indre. På side 135 står der; ”Vi kan finde ord for det gode, men det onde, det virkelig onde, står vi ordløse overfor, det stjæler vores medmenneskelighed og vore ansigter, og trænger ind i vores inderste sjælerum..” I virkeligheden handler det nogen gange om at kunne se. At kunne se det væsentlige.
I ”Påskeblomst”
møder vi to karakterer, der på hver sin måde omfavner livet. Novellen bringer tårer frem på kinden, fordi den så levende beskriver venskabet og fællesskabet betydning. Evnen til at se det væsentlige i livet, evnen til at værdsætte. Turen i denne novelle går gennem paradiset have.
Min anbefaling
Jeg kan vældig godt lide refleksion og oplæg, der får mig til at tænke over livet, og det gør disse små noveller. Samlet set drejer alle novellerne sig om forståelsen af livet samt, hvordan du har valgt eller vælger at leve dit liv. Der er ingen tvivl om, at du selv forvalter dit liv. Spørgsmålet er bare hvordan? Bogens titel er velvalgt og passer super godt til alle historierne. Omveje til verden, giver god mening. Tager du omveje til livet?
Hvis jeg skal vurdere novellerne som et samlet hele, så vil jeg sige, at jeg bestemt følte mig godt underholdt langt hen ad vejen. Historierne er skrevet i et velformuleret, beskrivende og billedligt sprog. Poul Løvborgs sprog er fyldt med metaforer og sammenligninger, som falder godt i tråd med den røde tråd i historien og som giver mening for læseren.
Bogen består af i alt 200 sider. Bogen er ved første indtryk letlæst og hver enkel historie giver stof til eftertanke. Nogle mere end andre, men det kommer også an på, hvor du er henne i livet. Har du mod på en lille analyse af teksten og sproget finder du finurlige og geniale hints til sokratiske spørgsmål om livet.
Hele bogen er velskrevet og velovervejet. Jeg giver bogen fem stjerner. Den er dyb og har i virkeligheden mange lag, næsten som et løg, hvor du kan pille lag efter lag af. Det hele giver mening efter en stund. En kæmpe anbefaling fra mig.
Skriv et svar