“Landbetjenten På Stenbroen” foregår omkring Hovedbanegården og på Vesterbro, og er skrevet af journalist Preben Lund, men det er politibetjent Rud Ellegaards stemme som jeg-fortæller hele vejen igennem. Han har gennem tredive år været betjent på Vesterbro, hvor han færdes på gaden blandt hjemløse, misbrugere, prostituerede og psykisk syge. Mange skæbner gør et stort indtryk. Der er manden, som boede i møntvaskeriet, den etbenede mand, den prostituerede, som Rud reddede fra døden og mange mange flere.
Fælles er, at læseren ser betjenten med stor medmenneskelig forståelse over for dem, han møder i hverdagen. Man forstår, hvordan erfaring, konduite og evne til at aflæse situationer spiller ind, så episoder ofte afvikles uden det store drama. I en del tilfælde ryger folk en tur i fængsel, men også det ordnes så pragmatisk som muligt. Livet på gaden fortsætter jo bagefter. Men hvordan det videre går dem, ved han kun, hvis de stadig færdes i området.
Citater fra bogen: ”For over 30 år siden, da jeg begyndte i politiet, havde op mod 90 procent af vores arbejde på en eller anden måde at gøre med bydelens sociale problemer. Og sådan er det stort set stadigvæk.”
”Jeg kan bidrage til at få en uheldig situation under kontrol og få den konfliktfyldte hverdag til at glide lidt lettere.”
”Regler begynder nemlig lige præcis der, hvor den sunde fornuft ikke slår til.”
Politiassistentens holdninger, som fremgår klart er altså, at den sociale arv stadig slår igennem og der er stadig alt for mange stofmisbrugere. Men alle mennesker skal behandles ordentligt. Her er politiets opgaver ændrede i positiv retning til mere dialog med hver enkelt.
Betjenten har sine meninger om, hvordan livet kan blive mere tåleligt for nogle udsatte, men tror, at de færreste fra gadelivet er i stand til at etablere et liv med bolig og arbejde. Hans meninger om fri hash – som han ikke går ind for – fixerum og udlevering af metadon har i hvert fald gjort indtryk på mig, fordi han taler ud fra erfaring.
Hvis man gerne vil læse om, hvordan nogle af samfundets hårdest belastede lever, skildret af en der omgås dem på tæt hold, er dette bogen.
Har du læst bogen? Hvad synes du om den? Giv din vurdering fra 1-5 stjerner, øverst i indlægget, og skriv en kommentar omkring hvad du synes er særligt godt, eller særligt dårligt ved bogen..
Skriv et svar