Det er et par år siden jeg læste denne bog sidst, og endnu flere år siden, at jeg læste den første gang. Jeg kan dermed ikke huske detaljer fra bogen, men jeg kan huske pointerne. Det må trods alt være det vigtigste ved en bog og i en anmeldelse i særdeleshed. Selvom det er flere år siden at jeg læste bogen, så føler jeg alligevel, at den skal have en anmeldelse, da det er en super god bog, som jeg mener at alle bør læse.
Bemærk at bogen er på engelsk. Min anbefaling af bogen går derfor kun til personer der er interesserede i engelske bøger. Dog er det på ingen måde en svær bog at læse, så frygt ikke at du misser pointerne, selvom dine engelskkundskaber måske ikke er perfekte.

Rich Dad Poor Dad handler om økonomi. Dog ikke på et kedeligt talfokuseret og teoretisk grundlag. Den handler mere om dit mindset. Hvorfor bliver de rige rigere og hvorfor bliver de fattige fattigere? (bogen har specielt udgangspunkt i USA, men måden at tænke på gælder for hele verden). Robert T Kiyosaki har igennem hele hans liv oplevet hvad ens mindset gør for ens økonomi. Han har set hvordan en særdeles veluddannet mand har kæmpet med økonomien igennem hele sit liv, mens en mand med ringe uddannelse har opbygget sit imperium og forøget sin velstand år og for år.
De to fædre
Lad os vende tilbage til titlen: “Rich Dad Poor Dad”. Denne titel handler om Roberts to fædre. I virkeligheden har han kun én far, men hans bedste vens far har betydet så meget for Roberts liv at han bliver kaldt den anden far.
Roberts biologiske far er særdeles veluddannet. Han arbejder på universitetet og er blevet professor. Faren ønsker ikke at tale om økonomi, da det for ham ikke er noget man taler om. Det er en slags tabu. Faren drømmer om et fast arbejde med en god sikret pension. Han arbejder derfor hårdt hele sit liv. Han har en god månedlig løn, men kæmper alligevel med at få økonomien til at hænge sammen, da økonomi netop ikke er noget han går op i.
Til modsætning har vi far nr2. Den såkaldte “Rich dad”. Han har ikke den store uddannelse, men han har lært hvordan man skal takle sin økonomi, og han har et iværksætter mindset. Han taler gerne om økonomi, og ser det ikke som et tabu ved middagsbordet. Ved at tale om et emne, så bliver det automatisk en større del af ens hverdag. Dermed kan man bedre blive dygtig indenfor emnet og forbedre sig. Det gælder for økonomi, ligesom det gælder indenfor alle andre emner. Man bliver sjældent dygtig indenfor et emne, som man selv ser som et tabu.
Bogen opfordrer til at tale om økonomi og den gennemgår forskellige grundlæggende principper, som er vigtige for at opretholde en god økonomi. Benytter man rådene, så vil man løbende blive rigere. Samtidigt laver bogen et opgør med den meget normale holdning omkring arbejde, som netop i Danmark er meget udtalt. Dvs. holdningen om at man har et 37-timers job igennem hele livet indtil man en dag er så gammel, at man kan gå på pension. Robert snakker om at komme ud af hamsterhjulet. Dvs. at gøre sig selv økonomisk uafhængig, så man ikke er bundet af dette 37-timers job, men selv kan forme sin egen fremtid.
Aktiver og udgifter
Ét af principperne i bogen er at inddele alle økonomiske poster i aktiver og udgifter. Jo flere ting man har i aktiver og færre i udgifter, jo rigere bliver man. Her har Robert sin helt egen fortolkning af aktiver. For et aktiv er kun hvis man løbende tjener penge på aktivet. Et hus er derfor ikke et aktiv. Det kan godt være at dit hus stiger i værdi med årene. Men du har udgifter til renovation og sikringer og vedligehold osv., samt ingen indtægter på huset.
Et aktiv kan i stedet være et hus som du lejer ud, og hvor lejeindtægten er større end udgifterne på huset. Et andet aktiv kan være en aktie i selskab der årligt udbetaler udbytte. Med andre ord, så er aktiver noget som kontinuerligt skaber en indtægt. Indtægten skal være uafhængig af konjunkturerne. Kommer der finanskrise, så kan en aktie godt falde i værdi, men den kan ikke give direkte udgifter. Er det en aktie med årligt udbytte, så vil den også give indtægter i år, hvor selve aktien i sig selv er faldet i værdi. På den måde vil man oparbejde en masse aktiver, som til stadighed skaber indtægt. En indtægt der med tiden vil vokse sig større end din lønindtægt, og derfor reelt gøre dig uafhængig af dit job. Dermed har du en vej ud af hamsterhjulet.
Som jeg husker bogen, så er der rigtig mange gentagelser. Bogen er på ca. 250 sider og efter de første 50 sider, så har du reelt læst bogens budskab. De sidste 200 sider er dermed gentagelser og lignende eksempler på noget du allerede har læst. Dette gør dog ikke bogen dårlig. Bogen bliver ikke kedelig, og jo mere du repeterer bogens principper, jo mere sidder de fast.
Er du i tvivl om bogen er noget for dig, så læs de første 50 sider. Er du grebet af bogen eller bare gerne vil have alle principper bedre fasttømret, så læs derefter bogen til ende. Dette er en bog som jeg vil anbefale alle at læse.





Skriv et svar