Udkommer 3. oktober 2020 ved Forlaget Evig
Baggrund:
Ry Kristensen er uddannet folkeskolelærer, familiefar og børnebogsforfatter med hang til fantasy og spænding.
Ry Kristensens debut udkom i 2014 (Musikforlaget FOG) under titlen ”Nissernes hemmelige verden – den grønne hue”. Kalenderhistorien blev siden genoptrykt af forlaget Lindhardt og Ringhof A/S, Egmont, i oktober 2018 som ”Nissernes hemmelige verden”.
Derudover har Ry Kristensen skrevet bogserierne “Super 4” og ”Den blå drage”, samt flere fantasybøger for børn og unge, fx “Drageland” og første bind i serien “Dragesten”.
Resumé:
“Blå er bange” er femte bog i serien om den blå drage.
Denne gang skal Blå lære at spy ild. Der er kun ét problem. Blå er rigtig bange for ild. Og også lidt bange for, om de andre vil grine af ham.
Blå er lidt flov, men han kan slet ikke styre sin frygt. Hver gang han ser ild, får han hjertebanken og mavepine. Blå ved ikke, hvordan han skal komme af med sin angst.
Hans gode ven Rosa prøver at berolige ham. Hun fortæller, at alle nok er bange for ét eller andet. Tit er man endda bange for ting, der slet ikke er farlige i virkeligheden.
“Måske bliver vores hjerne bare forvirrede en gang imellem. Så tror den at noget er farligt, selvom det ikke er det.”
Også derhjemme får Blå støtte og en god snak med sin mor, Mynte.
“Angst kan man være, hvis man er bange for noget og så tænker alt for meget på det.
Så vokser det inde i hovedet. Det bliver meget mere farligt, end det er i virkeligheden.”
Mor Mynte forsikrer Blå om, at det er helt normalt. Alle er bange for noget en gang imellem.
Men hvordan får man så angsten til at gå væk?
Hvordan overvinder man sin frygt?
Og er det overhovedet nødvendigt at alle skal kunne det samme?
Vurdering:
Målgruppen er højtlæsning for de 6til 8-årige, men min søn på 4 år ELSKER også en god historie om Blå. Bogen egner sig fortrinligt som læs-selv bog for de /9-årige og op.
Som altid i “Blå”-serien tager Kristensen fat i de tunge emner og formidler dem i børnehøjde.
Denne gang lægges der op til dialog om angst og frygt.
Historien er skrevet med megen empati og genkendelighed, så børn let lever sig ind i Blås dilemma. Udfordringen er relatérbar set med børneøjne og illustrationerne underbygge hele tiden fortællingen.
Sproget er let og børnevenligt, skriften stor og med korte afsnit, krydret med de skønneste, farverige illustrationer.
Selvom historien handler om et tungt emne som angst, så er der meget humor i illustrationerne, fx sjove ansigtsudtryk, som man sammen med sit barn kan spotte og more sig over.
Det løsner stemningen lidt op og skaber et godt trygt og nærværende fundament for en snak med barnet om de ting, som kan virke skræmmende.
Har man flere børn eller læser man historien i en skoleklasse, kan komme en spændende snak om, hvor forskellige vi mennesker er. Selvom alle har noget, de er bange for, så er det ikke nødvendigvis de samme ting. En sådan snak skaber også en ny forståelse for familiemedlemmer og venner, både en samhørighed, men også en fantastisk mulighed for at støtte hinanden, når frygten tager over.
Hér hjemme førte det til en snak om børnenes forskelligartede frygt, både mørkeræd, frygt for klovne og araknofobi. Men også en snak om, at voksne OGSÅ kan blive bange.
Det kan være umådeligt svært at vriste bogen ud af småbørnenes favntag igen. De farverige illustrationer fanger og der er MANGE små finurlige detaljer, som liiiiige skal nærstuderes i en times tid eller to. Ungerne er kæmpe-fans. Større anbefaling får simpelthen ikke!
Skriv et svar