Denne her bog har jeg glædet mig til at læse. Jeg havde kun læst om den, på forfatterens blog og syntes at den lød spændende, men vidste ikke helt hvad jeg kunne forvente. Jeg er absolut ikke skuffet.
Det her er ikke en strikkebog eller en hæklebog. Der er ingen opskrifter eller anvisninger på ting man selv kan lave. Selv om bogen i sin titel bruger ordet ”samtale”, så er det heller ikke en samtalebog. Der er ikke nogen dialoger. Det tætteste jeg kan komme på en egentlig genre er, at der er tale om en interviewbog. En interviewbog hvor de medvirkende i høj grad har frie tøjler. De får spørgsmål som de svarer på, men de fortæller selv, med deres egne ord, om deres fælles passion.

På sin vis er det også en livsstilsbog. Ikke en af dem hvor du får en lang prædiken om hvordan du skal leve dit liv, men en af dem hvor du får indsigt i en hel masse andres liv, med garn som fællesnævner.
De spørgsmål som de medvirkende svarer på, falder for en stor del indenfor det man forventer. Hvad er strik for dig? Hvem er dine forbilleder? Hvordan begyndte du at hækle? – Men der er også en hel masse følsomme spørgsmål om ensomhed, stress, restløshed osv. De mest interessante passager er dem hvor de medvirkende får frit lejde til bare at fortælle det de har på hjertet.
At samle så forskellige mennesker, med samme passion, er faktisk en lille genistreg. Under alle andre omstændigheder er mange af de medvirkende jo hinandens konkurrenter. Men, når de bliver stillet op, side om side, bliver de til et stort samlet værk med mangfoldighed som fællesnævner. Strik, garn, hækling er så meget mere, end man lige selv kan komme i tanke om. Bogen har det fineste strik, med de sværeste mønstre, sjove hæklede dyr, sarte farver, vilde farver, tradition og nytænkning – det hele er med.
Bogen er i stort format. 148 sidder. Et hav af billeder. Bogen er opdelt i strik og hækling. 17 strikkere og 17 hæklere. Billederne gør bogen til en skøn pallet af garn og produkter, lavet af garn.
Til sidst i bogen er der et par sjove sider om usædvanlige steder at strikke. En side om hvorfor de der hækler, gør det. Et lille skema med oversættelser af gængse ”garn-ord” er der også blev plads til.
Forfatteren er selvudgiver og understreger i indledningen at hun ikke er grafisk designer. Det kan man godt se, hist og her, men de skønne billeder og de frie ord fra alle de medvirkende, opvejer i så rigeligt mål, de små skavanker.
Jeg giver bogen 5 stjerner fordi jeg synes det er en temmelig unik bog. Ud over at den krydser genre, kaster den lys på et overordnet emne, som jeg ikke før har set, fra den her vinkel.





Skriv et svar