”På den anden side set” består af ti historier, der alle fortælles fra tre forskellige synsvinkler. Jeg er vild med konceptet bag samlingen. At der ikke findes en endegyldig sandhed, og at enhver situation kan opleves forskelligt alt afhængig af, hvem man er.
Historierne illustrerer tydeligt, at dét som en person opfatter som evident, er for en anden fuldstændig uforståeligt. Og at den situation, den ene oplever som følelsesmæssig svær, er for en anden blot irriterende. Historierne viser også, hvor nemt det er at tolke en situation forkert. Som kvinden, der tror, at en ung pige stjæler, hvor det faktisk er pigen, der bliver bestjålet. Eller kvinden, der bliver fornærmet, når kollegaen svarer undvigende på spørgsmålet om, hvordan et uheld skete. Et uheld, der i virkeligheden, var fysisk vold i hjemmet. Budskabet i bogen er meget klart: lad være med at dømme.
Bogen var min rettesnor, da jeg forleden cyklede igennem et af de mindre velhavende kvarterer i byen. Jeg kørte forbi en kvinde, som jeg på splitsekund dømte til at være både arbejdsløs og alkoholiker. Lige så snart tanken var til ende, gav mig selv en intern opsang for at dømme på udseende. Det er dét en virkelig god bog kan: få læseren til at reflektere over egen adfærd og tankegang.
Historierne er meget forskellige, hvilket giver en afvekslende læseoplevelse. Dog kunne jeg godt have tænkt mig et lidt bredere persongalleri, og i enkelte af historierne undrede jeg mig over valget af synsvinkler. Fx kunne jeg godt have tænkt mig, at den historie, der omhandler holdninger til nydanskere, havde indeholdt en fortælling fra en nydanskers synsvinkel.
Som altid i en samling, er der nogle historier, man kan lide bedre end andre. Min favorit er ”Klassefællesskab”, der handler om en skolepige. Er hun et offer, en ukontrollerbar fredsforstyrrer eller en sød og hjælpsom pige?
”På den anden side set” er velskreven, underholdende og tankevækkende. Jeg kan varmt anbefale den til alle, som interesserer sig for mennesker.
Skriv et svar