Slavoj Žižek – Pandemi
Bag på bogen står der, at “Pandemi” er et udtryk for at Slavoj Žižek har en teori til alle kulturelle og sociale fænomener i vores tid. Ligeledes, at Slavoj Žižek er verdens farligste filosof. En ting er helt sikker, Slavoj Žižek stiller nogle tankevækkende og meget interessante spørgsmål, som for eksempel på side 10, hvor han spørger;
”Hvad er der galt med vores system, siden det har efterladt os så uforberedte på en katastrofe, som videnskaben i årevis havde advaret os om?”
Om Slavoj Žižek
Slavoj Žižek er født den 21.3 1949 i Slovenien. Han er slovensk sociolog, filosof og psykoanalytiker samt kulturkritiker. Han underviser på Universitetet og er kendt for at skrive essays samt for at debattere kultur og samfundsmæssige problemstillinger. Han er desuden forfatter til en lang række af bøger, hvoraf mange er oversat til andre sprog, heriblandt dansk. Han er kendt for at levere systemisk kulturkritik. Han blev verdensberømt efter 11. september med essayet Velkommen til virkelighedens orden.
Indhold og debat
Slavoj Žižeks bog Pandemi- Covid-19 ryster verden er på rigtig mange måder en rejse af refleksioner, spørgsmål og tanker, som efterlader læseren med overvejelser og tanker omkring vores forandrede samtid.
Bogen er på 124 sider og fremstår meget komprimeret og tæt. Opsætningen består af en indledning, 11 kapitler samt et enkelt tillæg. Kapitlerne har iøjnefaldende overskrifter, som fx
”Velkommen til den virale ørken” eller ”tag det roligt og gå i panik”. Sproget er enkelt og let læseligt, tankerne, iagttagelserne samt refleksionerne er evige og mangeartede, og kræver at læseren er villig til at lade sig udfordre på sin verdensforståelse.
Slavoj Žižeks 11 små kapitler filosoferer over forskellige indgangsvinkler og handlemuligheder, som har været gængse i pandemien verden over. Hvorfor handler mennesket som det gør? Hvilke valgmuligheder har vi egentlig? Ser vi alle valg ligeværdigt, eller tager vi simpelthen nogle ting for givet uden at undersøge dem først?
Min anbefaling
Jeg er vild med denne lille provokerende og tankevækkende bog, som jeg allerede har besluttet mig for at genlæse, da god litteratur har mange lag. Jo flere gange du læser, jo mere ser du de enkelte lag. I bogens tillæg på side 117 beskrives et håb, et håb, der afspejler et stort ønske om, at inddrage og tage ved lære af den viden, som fx isolation og afstand til andre mennesker har lært os. En Ide om, at en ny etik har fundet vejen ind i vores liv.
En etik, der ifølge Slavoj Žižeks for eksempel kan opleves, da ….” over 400.000 unge, sunde mennesker i Storbritannien meldte sig frivilligt til at hjælpe dem, der led nød som et resultat af virussen..”
Allerede før vi i Danmark talte om samfundssind havde den ledende epidemiolog i Hongkongs sundhedsstyrelse Gabriel Leung ved et interview den 11.2 2020 udtalt følgende; ” Vi har brug for mere tillid, for mere samfundssind og for mere velvilje”.
Slavoj Žižek filosoferer i kapitel 10; ”Kommunisme eller barbari: så simpelt er det” over modtræk mod coronavirus-pandemien. Kunne et modtræk være en ny form for kommunisme? Kan vi lære noget af vores fortid?
Skriv et svar