Kvinden der kom med kage foregår i 1970’erne og handler om Ingrid, der bor i idylliske omgivelser på en gård i Nordsjælland. Ingrid har en svær fortid og lever nu alene med minderne, en strejfer-kat og nogle høns på gården. Ofte søger hun forløsning i flasken.
En varm sommerdag får hun besøg af Ruth, der leder efter svar om sin afdøde mor, Edith. Ingrids og Ediths veje krydsedes i krigens sidste år, og Ruth spørger ind til deres møde.
Godt hjulpet af alkohol, nikotin og kaffe trevler de to kvinder fortiden op, og hele Ingrids barske livshistorie bliver blotlagt.
Stemningen i bogen er både afslappet og intens. Den idylliske scene og de voldsomme emner står i stærk kontrast til hinanden. Nogle gange blev jeg forført af sommeromgivelserne, for øjeblikket efter at blive rystet over indholdet af Ingrids minder.
Ingrid og Ruth er to meget forskellige kvinder, og deres forhold gennemgår forskellige faser i løbet af besøget. Hele tiden er der momentum i deres relation, og ikke nødvendigvis i en entydig retning. Spændingerne mellem dem er mærkbare og vækkede konstant min nysgerrighed.
Bogen er velskrevet, og billeder sprang nemt frem for mit indre øje af både nutidens og fortidens scener. Der er en tendens til lange sætninger, hvilket jeg normalt ikke er stor fan af, men det passer godt til Ingrids personlighed og fortællingens stemning.
Kvinden der kom med kage sætter vigtige emner på spidsen: Er et menneske altid ansvarlig for sine handlinger, eller findes der undtagelser? Kan samme handling være ond og god, alt afhængig af omstændighederne? Er uvidenhed eller frygt for egen overlevelse en undskyldning for onde handlinger? Er gode handlinger stadig gode, hvis de er baseret på had eller frygt? Er hævn eller tilgivelse det bedste valg for offeret? Eller for gerningsmanden?
Er man ikke til de tunge tanker, kan bogen sagtens læses blot for underholdningens skyld. Selve historien er god og interessant i sin egen ret, og jeg giver bogen mine allervarmeste anbefalinger.
Skriv et svar