Baggrund:
Aksel Nissen er uddannet lærer og har undervist både børn og voksne.
Sideløbende hermed har han udgivet en lang række bøger.
Interessen for madlavning har altid været til stede, og allerede som ung udarbejdede han sine egne opskrifter.
I denne bog dykker han ned i bælgfrugternes fantastiske verden og viser, hvordan man kan anvende bønner og linser i madlavningen.
Uddrag:
Vidste du?
At bønner og linser er så kaloriefattige, at de passer perfekt ind i en slankekur
At bønner er rige på protein
At hvide bønner er fordøjelsesfremmende
At kikærter stammer fra Mellemøsten og i dag importeres fra Tyrkiet
At sorte bønner har et højt indhold af K-vitamin og indeholder B-vitamin folat
At sorte linser ofte kaldes for ”vegetarernes kaviar”
Om bogen:
Denne praktiske lille kogebog indeholder 52 opskrifter og er opdelt i 5 kapitler, som omhandler brugen af bønner, samt 3 kapitler, der omhandler brugen af linser. Samtlige opskrifter er gennemafprøvet, velsmagende og ikke mindst klimavenlige.
Hvert kapitel indeholder en introduktion til den pågældende bælgfrugt, ligesom der er information om fordelingen af næringsindhold (protein, fedt, kulhydrat) og en anvisning til tilberedning.
Der er både kendte retter fra alle verdens køkkener, samt retter som synes at stamme fra egen kreativitet. Retterne er overhængende hverdagsmad og kan enten serveres som tilbehør til kød eller stå alene som hovedret.
Bogen er overskuelig og indkøbsmæssigt let at gå til, idet alle de valgte bønner og linser fås i de gængse dagligvarebutikker til overkommelige priser.
Bogen henvender sig til alle, som gerne vil leve lidt sundere, men er især en god inspirationskilde for vegetarer og veganere, da bønner og linser indeholder et højt proteinindhold, og dermed kan fungerer som et vigtigt alternativ til kød.
Bogen er letlæselig og præsentere bønner og linser på en lækker og forfriskende måde.
Retterne er lette at gå til og velbeskrevevne ned til mindste detaljer.
Herudover er der vigtige kogevejledninger samt en anvisninger i forhold til holdbarhed og nedfrysningsevne.
Der er løbende fine illustrationer, som understøtter tekst og opskrift. Ofte er der tale om trin-for-trin-billeder, som meget pædagogisk beskriver arbejdsprocessen.
Vurdering:
Bogen indeholder rigtig mange fine opskrifter og faglig baggrundsviden.
Det virker dog som om, forfatteren ikke helt har styr på begreberne vegetar vs veganer.
Det er fx ikke alle retterne, som egner sig til veganere, da der både indgår fishsauce, bouillonterninger o.a.
Ønsker man blot at leve lidt sundere, enten via bælgfrugter som tilbehør eller som erstatning for kød i ny og næ, så er det en udmærket kogebog.
Min personlige interesse for bogen opstod, da jeg i forbindelse med styrketræning søgte alternative måder at øge mit proteinindtag. Gerne uden at øge min kødration, ikke fordi jeg er vegetar eller veganer, men blot fordi jeg ikke bryder mig synderligt om kødsmagen. Til netop dette formål er bogen særdeles anvendelig og jeg anbefaler den derfor gerne, dog med forbehold ift vegansk livsstil.
Skriv et svar